Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Jumaat, 24 Disember 2010

Masakan: Homemade pizza

Aku sangat suke masak tapi kena tengok mood lah..taknak tulis panjang-panjang,gambar akan menceritakan segalanya.resepi kali nie adalah PIZZA bukan pigza...sebut betul-betul.
ini halal punya..hehe

bahan-bahan:
doh pizza
ayam yang telah dimasak
sos pizza
lada benggala
cendawan butang
mozarella cheese
parmesan cheese(kalo nak sedap)
*doh dibakar terlebih dahulu.then,letakkan topping dan bakar selama 10-15 minit.












Sabtu, 18 Disember 2010

Masakan: Cookies

Assalamalaikum
Masak apa harinie?

ari nie buat dua jenis biskut...yummy

nak kongsi resepi biskut chipsmore..cam biasa amik mood dulu ye ^ ^

resepi same macam resepi sebelum nie cume tukarkan serbuk horlicks dengan serbuk koko.


bahan-bahan:

100 gram mentega
30   gram gula icing
125 gram tepung gandum
2     camca serbuk koko
1     biji kuning telur
60   gram coklat chip
1/2  camca esen vanila
1/4  camca baking powder
(pandai-pandai la bajet bahan-bahan nie)

cara-cara:
  1. mentega,gula,esen vanila,kuning telur dipukul hingga gebu.
  2. masukkan tepung gandum,baking powder dan serbuk koko.
  3. masukkan coklat chip.
  4. sapukan mentega di atas dulang pembakar.bentukkan bulat-bulat di atas dulang.
  5. bakar di dalam oven pada suhu 180c selama 10-15 minit.

selamat mencuba!!

Jumaat, 17 Disember 2010

Masakan: Butter cookies

okeh,ari nie nak kongsi resepi yang paling mudah dan sedap...resepi nie direka oleh tuan punye blog nie(akulah)...konon-kononya nak tengok resepi mase buat...akhirnya terbuat resepi sendiri...hasilnya bole tahan..yang pasti crispy okeh!!

tengok gambar dulu...amik mood ^ ^

bahan-bahan:

100 gram mentega
30   gram gula icing
125 gram tepung gandum
3     camca serbuk horlicks
1     biji kuning telur
60   gram coklat chip
1/2  camca esen vanila
1/4  camca baking powder
(pandai-pandai la bajet bahan-bahan nie)

cara-cara:
  1. mentega,gula,esen vanila,kuning telur dipukul hingga gebu.
  2. masukkan tepung gandum,baking powder dan serbuk horlicks.
  3. masukkan coklat chip.
  4. sapukan mentega di atas dulang pembakar.bentukkan bulat-bulat di atas dulang.
  5. bakar di dalam oven pada suhu 180c selama 10-15 minit.


siap bakar...biarkan sejuk terlebih dahulu.selamat mencuba!!!



Isnin, 13 Disember 2010

Hadiah buatmu

Assalamualaikum
Salam 1 Malaysia

Aku nie tak lah berduit nak kasi hadiah hebat-hebat kepada si dia...duit mak ayah aku adelah,nak kata duit ptptn pon aku tak mohon,abs aku nak kaut duit kat mana??...pe yang aku ada adalah sepasang tangan yang boleh menghasilkan karya...berbekalkan dengan alatan dan pekakas seni,aku cuma mengeluarkan modal untuk membeli canvas...murah saja....  ini saja yang mampu aku berikan,walaupon tak sehebat mana tapi inilah hasilnya..aku tahu bkn hadiah yg besar yg dia inginkan tetapi sebuah kebahagiaan..dengan cara begini,aku rasa dia lebih menghargai aku..."Jangan malu memberikan sedikit, kerana pemberian sedemikian lebih baik daripada tidak memberi sama sekali".....hahahahaha jiwang jugak aku nie...check it out!!!!

Bahan-bahan:
oil paint (hitam dan putih)
arcylic(putih)
watercolour(merah pekat,merah terang,purple,biru pekat,)

Jenis painting: mixmedia(campuran pelbagai media)



  • warnakan wajah terlebih dahulu..ternyata aku tersalah kaji warna kulit...hahaha..saje je buat hitam putih..sbb first time mencuba lukis/kaler figure menggunakan oil colour...okeh,nampak kasar kalernya disitu.

  • kemaskan dibahagian wajah dan warnakan rambut ye puan-puan/tuan-tuan...pastikan kaler masuk/ngam,takde yang nampak ganjil..

  • apabila wajah sudah siap,warnakan pula bahagian tangan..pilih tangan kanan dulu ye...mulakan bahagian kanan..sunah nabi..
  • guna penanda wacana lain pulak...selepas itu,warnakan tangan kiri pula...kemaskan lebihan-lebihan kaler...memang comot aku buat...untuk mengelakkan comot,aku gunakan arcylic dan membuat teknik impasto untuk background belakang.

  • merahnya makngah!!!!...menggunakan watercolour untuk warnakan baju sebab nak kasi esok ...mlm tue baru nak kaler baju memang tak sempat la nak guna oil paint,oil paint makan masa 3-4 hari untuk kering sepenuhnya...
tadaa!!! dah siapppp



lukisan ini diberikan pada hari convocation si dia merangkap hari tua si dia...nama si dia dirahsiakan..sape yang tau..diam-diam sudaa...hehe
aku taklah sehebat Abdul Latif Maulan yang hasilkan karya-karya yang hebat,gempak....idola aku tue...kalolah dapat jadi anak didik dier kan best..(berangan je lebih)..aku cuma pelajar jurusan fine art,tak sehebat pelajar jurusan lain...tapi aku bersyukur memiliki bakat seperti ini..



ucapan:congrats...anc kotttt...hahaha dan selamat hari tua :)


Ahad, 7 November 2010

Painting: buah oh buah

assalamualaikum dan salam sejahtera,
kepada anda semua moga bahagia,
di hari yg indah lagi mulia....di pertemuan ini jadikan kasih sayang..dah lupa lirik..dulu masa aku tadika de pertandingan nasyid kne nyanyi lagu nie..haha..tersenyum sorg2 teringat zaman kanak-kanak dulu...

tajuk entry kali nie buah...jgn pikir serong..aku tau semua orang otak kuning..sambil-sambil menaip tgh melayan lagu meraung-new boyz..sedih tau lagu nie..jiwang xjiwang tapi kena ngn jiwa aku...
sebenarnya,aku ditugaskan untuk melukis buah-buahan...ada epal,pisang,tembikai n betik..ini salah satu daripada assgmnt painting aku..

mse dalam kelas lect suruh buat outline dulu tapi aku dok menyembang ngn mmbe..student yg sangat degil..sumpah aku mengaku mmg slalu ponteng kelas bab xcukup tdo..pas2 balik bilik bermulalah kisahku sebagai budak art..pulun gila baq ang buat..tiap-tiap ari tdo kul 5 pagi kot..

day 1:gigih sungguh aku...berjaya siapkan buah epal walaupon xmacam epal sangat dan separuh buah betik ye.


day 2:nampak peningkatan..sori la buat keje atas katil,ruang bilik xmuat nk menampung barang-barang seni aku.


day 3:semakin gigih dan gigih dan gigih...ayat tue nk mnyatakan betapa gigihnya aku.



day  7:pas2 aku benti buat..kononnye rehat dalam 2-3 ari..dan gigih lagi..


last day:berjaya siapkan..esok nk asess mlm tue baru la pulun tacap..aku xtau la pe kena ngan aku nie,buat keje awal cmne pon still akan buat keje last minit...xtau la..huh!



check it out....zoommmmmmmm in.....






okeh...akhirnya aku berjaya siapkan artwork yg xseberapa nie..walaupon keje last minit...nnt aku cite sal artwork seterusnya..daa