Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Khamis, 7 April 2011

Adakah mereka sahabat??

Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia

Masalah menyebabkan tension kan??
so,setiap orang ada masalah masing-masing
n kadang-kadang tu dari riak wajah nampak ceria 
tetapi dalaman penuh dengan seribu masalah yang terpendam,
aku tulis nie bukan niat nak menyindir sesiapa,juz nak berkongsi,
siapa makan cili dia rasa pedas,siapa makan gula dia rasa manis,
aku nak berkongsi masalah yang dialami dalam kehidupan as a student,
tapi aku nak tekankan disini adalah masalah sahabat,
layakkah mereka digelar sahabat?

Sebagai pelajar kan..masalah pertama yang dihadapi adalah masalah belajar + assigment,
sebagai contoh,aku sebagai student art,masalah aku artwork yang sangat banyak,
jadi,slow-slow la buat keje tu n taknak push diri..nanti tension
keje tak siap,tak cukup tido,terlebih tido,tak bagun pagi itu adalah normal.

Kedua,masalah kawan-kawan dan orang sekeliling.
kalo nak cerita masalah kawan sampai tahun depan pon tak abis,
kalo dah berkawan masing-masing kena faham,tak perlulah nak ikut kepala masing-masing,
masalah kawan nie leh dibahagikan kepada banyak situasi,contohnya:

1.Kerja berkumpulan/teamwork:
kalo bab kerja berkumpulan memang banyak sangat masalah,
orang nie kata orang tu tak buat keje,orang nie tak puas hati sebab dia buat keje lebih,
kalo ikutkan,kerja berkumpulan nie mesti ada sorang leader yang dilantik okeh!
n dia akan bahagikan tugas kepada anak buah masing-masing,
so,masing-masing take part buat kerja
takkan jadi masalah punya,
kecuali,salah sorang daripada group members buat masalah,
abis satu group jadi huru hara..percayalah
n lagi satu,dalam kumpulan mesti ada salah sorang nak kita ikut kepala dia,
mungkin dia rasa orang lain tak mampu n tak bole buat kerja macam dia buat
so,semua kerja dia nak buat...sampai taknak kasi orang lain buat,
baguslah kalo macam tu..ringan sikit beban ahli lain,
lastly,bila dah letih buat keje,dia mula salahkan orang lain
salahkan orang lain langsung tak buat kerja,
tak bole lah macam tu,kita sendiri yang cari bala n lastly kita bagi bala kat org lain.
bala...bala...dis is not fair!!!

2.Terlalu menjaga tepi kain orang:
Kalo masalah nie memang berdasarkan pengalaman aku selama bergelar seorang pelajar,
Aku ingat lagi masa part 1,kalo kitorg tak datang kelas,
tanpa disuruh membe class akan sign attendance untuk kitorg,
padahal kitorg tak kisah pon sign ke tak sign ke,
normal la student,ponteng-ponteng kelas..tapi ada had jugak kalo nak buat jahat pon,
tetapi sekarang kenapa ada manusia yang begitu busuk hati,limpa,isi perut semua,
terlalu menjaga tepi kain..konon-konon concerned la.
pernah tak jumpa manusia yang act more than a lect???
first time aku jumpa manusia species sebegini,
*dulu lain,sekarang membe saya dah jadi lecturer..dier tolong zero(0)/dash(-) attendance saya bila saya tak datang kelas..hebat kan membe saya.i'm proud to be ur fren...bling..bling
lect sendiri tak kisah sangat dan kadang-kadang tu sesiapa yang tak datang dia suruh sign supaya kedatangan penuh...baikkan lect saya.

3.Terlalu jujur dan terlalu bergantung harap:
terlalu?? ada dua point kat sini.aku gunakan ayat yang sama.sebagai seorang pelajar,kalo jawab test or quiz mesti menjeling-menjeling tengok membe sebelah,yang klakar kepala straight,anak mata dah abis menjeling sampai ke ujung,yang rabun dah tak rabun,pasing kertas,tukar kertas dengan mmbe sebelah,mesej dengan membe depan,tengah,belakang n buat toyol bawa time test...adakah situasi itu normal??
atau  
duduk diam di tempat masing-masing dan jawab test??(hipokrit)
adakah ini normal?
jujur itu bagus dan amat bagus
jujur itu bagus jika orang yang jujur tidak membuat *najis pada orang lain
renungkan lah..dan paham-paham sendiri
bak kata nabil raja lawak..lu pikir la sendiri!!

terlalu bergantung harap....setiap orang ada susahnya,ada senangnya,
yang senang bantu yang susah,
tapi kali nie terbalik pulak,yang senang susahkan yang susah,
yang susah menjadi bertambah-tambah susah,
kah3..ayat berputar-putar..saya putar halim
jangan amik jalan mudah dengan bergantung harap pada orang lain,
bila berlaku masalah,mula salahkan orang lain..faham tak?
sebagai contoh,tak mention sesiapa pon.

AIN       : tutt..tutt(calling)..hello murni,aku kat luar nie,ko nak tak paper untuk kelas esok?           
MURNI : takpelah,tadi puteri cakap dier nak belikan untuk aku.
AIN       : okeh..tak pelah kalo camtu..bye   

(semasa dalam kelas )

MURNI : paper aku ada kat ko kan ain?
AIN       : mana ada..kan ko cakap puteri tolong belikan untuk ko.
MURNI : so,ko tak belikan untuk aku lah?
AIN       : yelah,dah ko niri taknak.
MURNI : urmmm..takpelah kalo cmtu..huh!

4.Pentingkan diri sendiri,dengki dan iri hati:
Manusia tidak sempurna...aku sendiri pon tak sempurna.
tapi aku sedar diri,dari awal-awal aku dah cermin diri nie.
setiap orang ada kekurangan dan ada kelebihan masing-masing
tak salah yang kurang minta tolong yang lebih,memang tak salah 
kenapa terlalu pentingkan diri??
sedangkan kelebihan dan kekurangan datangnya dari maha pencipta
tak perlu bersikap sedemikian,suatu hari nanti akan makan diri juga.
kenapa perlu lakukan sesuatu perkara dengan sendiri demi kepentingan diri  
tanpa menghiraukan kesusahan sahabat yang lain
nie bukan sahabat tetapi musuh....contoh terdekat,apa yang aku alami:
ye,aku mengaku aku ada kelebihan tersendiri
bila ada kelebihan,mesti ada kutukan,tikaman belakang,gunting dalam lipatan
dan aku tak pernah bangga n kesal dengan apa yang aku ada,
kerana ini hanya pinjaman semata-mata n tidak kekal
aku sedia membantu kawan yang ada masalah,setakat mana aku mampu aku tolong
kalo aku tak mampu,aku usahakan asalkan dapat ringankan beban kawan
tetapi kawan,
bila minta tolong,
ungkapan pertama yang keluar dari mulut kawan menyebabkan aku lemah
dan aku rasa dia bukan kawan.
"takkan ko tak tau"
ye,sebab aku tak tau aku bertanya,sebab aku bukan manusia yang bodoh sombong


itukah yang dinamakan sahabat?
perasaan dengki..iri hati pada sahabat sendiri
inikah yang dinamakan sahabat?
bila suka bersama,bila duka ditinggalkan
bila dilanda masalah mencari,bila senang disisihkan

sedih hidup diselubungi masalah,tetapi hati tabah menempuhi segala
orang bertanya "tidakkah kau terasa dengan kata-kata sahabatmu"
aku hanya menjawab "tidak,biarkan mereka dengan hidup mereka"
wahhh murnie...bersastera gituuu!!
juz a simple words...happy ending kan??

P/S: Sebelum kita sibuk mencari sahabat yang baik,jangan lupa untuk menjadi seorang sahabat yang baik.

chill okeh :)