Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Jumaat, 29 April 2011

Artworks: Final projek FET 400..done!!

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia
Alhamdulillah,Syukur kepada-Nya
akhirnya aku berjaya siapkan artwork yang begitu banyak,
aku kekangan masa dalam menyiapkan tugasan ini,
mengambil masa tidak lebih daripada seminggu untuk siapkan,
tugasan ini telah dihantar pada 25/4/2011
kritikan yang diterima menjadi pembakar semangat 
untuk aku terus berusaha ke tahap yang lebih tinggi..Insyallah.

Dalam subjek FET 400,ktorg diberi 3 tugasan iaitu painting,printmaking dan sclupture.

painting: bertemakan buah-buahan
aku memilih epal,pisang dan lada benggala

printmaking: bertemakan landskap/nature
aku memilih akar kayu (perlu banyak lagi belajar)

sclupture: bertemakan nature
aku memilih pucuk rebung..tapi malangnya
pucuk rebung distort bak kata lecturer...kah3

watercolour mndapat kritikan yang paling banyak diantara semua artwork diatas
aku akui,kelemahan aku adalah penggunaan watercolour
apa-apa pon kritikan ini menjadikan aku lebih matang dalam berkarya.


Teguran itu persaudaraan

"Orang yang dapat menegur orang lain adalah orang yang sedia menerima teguran orang lain"
Orang yang dapat menegur orang lain adalah orang yang sedia menerima teguran orang lain

Ayat diatas adalah antara kata-kata cerdik pandai mengenai orang yang menegur dan ditegur. Teguran boleh berlaku di mana-mana, berlaku di dalam pemerintahan kerajaan, di dalam syarikat-syarikat, di dalam persatuan-persatuan, di sekolah. Dalam rumahtangga juga berlaku, bapa menegur anak, isteri ditegur suami, dan lain-lain. Makna katanya teguran itu berlaku di mana-mana sahaja.

Ditegur sedikit melenting. Beralasan. Pantang ditegur. Tetapi tidak hairanlah. Kerana manusia itu banyak ragam. Ketahuilah, orang yang sukar menerima teguran, maka dia sebenarnya tidak mengerti maksud persaudaraan.

cubalah belajar menerima teguran. Sekurang-kurangnya, katakanlah 'terima kasih' kepada mereka yang menegur. Atau paling tidak, diam sahaja. Seseorang yang sedang menegur, dia sebenarnya sedang membina kekuatan untuk menegur kamu.Membina dan Meroboh
Teguran boleh dibahagi kepada dua secara asasnya, teguran yang membina dan yang statik dan jumud. Manusia keseluruhannya mengharapkan teguran yang membina bukan yang statik. Tetapi tidak kurang juga yang tidak lansgsung suka ditegur.

Sifat manusia yang diketahui ialah, hanya bersedia ditegur apabila dia yang membutuhkan teguran tersebut. Contohnya, Si A pergi ke Si B dan ingin meminta  teguran atau nasihat, ketika itu apa sahaja yang dikatakan oleh Si B akan di dengari dengan berlapang dada.
Lain pula sekiranya seseorang yang tidak membutuhkan teguran, tiba-tiba ditegur. Hanya setengah orang yang berjiwa besar sahaja yang boleh menerima teguran spontan tersebut, Manakala yang berjiwa kecil, akan terasa dan terus terseksa hati.Orang yang Menegur
Manusia memang tidak pernah lari daripada melakukan kesalahan, yang berbeza hanya banyak dan sedikit. Tetapi biarlah orang yang cuba  menegur tersebut adalah orang yang minimum kesalahannya supaya teguran yang diberikan itu bersifat trully dan hidup.

Jangan jadi seperti ketam yang mengajar anaknya berjalan lurus. Sesuatu yang agak pelik apabila penagih dadah tegar mengajar atau menegur orang lain pergi ke masjid, walhal mereka sendiri masih terkontang kanting ditepi longkang dalam kotak.
Sebab itu kalau kita suka menegur, kita mesti pastikan teguran itu di tuju ke arah kita terlebih dahulu, kemudian baru ke orang lain.


Orang yang Ditegur
Teguran itu kebiasaannya bersifat membina, kerana apa yang tidak kita sedar kadang-kadang orang lain sudah sedar terlebih dahulu, persepsi kita lain, persepsi orang, lain. Sebab itu apabila ditegur, jangan terlalu cepat melenting dan menolak teguran tersebut. Kalau begitu, anda adalah orang paling rugi, kerana anda berpeluang membina diri anda tetapi awal-awal lagi anda sudah merobohkannya.

Kata Hukama, "Orang biasa akan marah apabila dikritik oleh orang lain, manakala orang yang mulia ialah mereka yang memperbaiki diri daripada kritikan orang lain. Seharusnya begini lah resam kehidupan kita".

Manusia memerlukan 'cermin' bagi bagi meneliti diri. Orang disekeliling adalah cermin bagi kita. Cuba bayangkan anda bercukur misai tanpa bercermin. Bukankah susah?.Yang Paling Penting
Setiap orang yang menegur pasti sedia juga ditegur. Ramai yang tidak mampu lakukan ini. Hanya suka menegur tetapi tidak pula suka ditegur. Sebab itu penting apabila menegur isyaratkan terlebih dahulu, teguran itu adalah terlebih dahulu untuk diri sendiri.

Ingat! Apabila anda menuding jari terhadap kesilapan orang lain, sebenarnya 3 jari anda telah menuding kepada diri anda sendiri. Itu adatnya.