Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Selasa, 31 Januari 2012

DIY: Book of love

Assalamualaikum w.b.t dan selamat malam,
arinie tersangatlah rajin,tak tau kenapa...tetiba ja rasa nak buat scrapbook,
dalam tu nak letak gambar,buat cam diari...macam blog ini jugak...
start buat pukul 11.00 pm n siap jam 2.30 am...lamanya buat sampai sakit belakang,
punyalah gigih,,

80% hampir siap.....


dah siap...yeayyyyy!!!!
tapi..tapi..tapi tulisan 'book of love' tu nak digantikan dengan frame gambar kecil...
mesti cute...pink gituuuhhh ~



 gambar first letak...haruslah emak dan ayah.


bahan yang digunakan : 
kulit buku tm (yang dapat free tue),riben,kertas warna,kain bunga-bunga,
bunga plastik,renda,tali,klip kertas,felt,buttons,pelapik kerawang,rama-rama tipu,manik dan labuci.


Ahad, 29 Januari 2012

Idaman kalbu

Assalamualaikum w.b.t dan selamat berhujung minggu
nak tau tak,aku nak sangat memiliki camera sendiri..tak kisah lah murah or mahal,
yang penting boleh snap gambar,amik video n beli pakai duit sendiri bukan duit mencuri..hehe
aku nak ada camera juz untuk snap gambar kenangan,kalo nak beli yang mahal-mahal..aku tak mampu,
melainkan bidang fotografi sebagai kerjaya aku lain lah,itu perlulah beli camera yang kualiti 
untuk mendapatkan hasil kerja yang berkualiti.

aku dah survey n berkenan dengan 1 camera nie..cute n harga berpatutan.
walaupon ia compact camera tapi berbaloi untuk memilikinya,
dah nekad nak camera nie jugakkksss..

tadaaaaa!!!!



google images

cantik takk?? merah itu mengancam...tertawan dengan camera Nikon Coolpix L120 nie.
tak mahal,tak murah RM 800++ only..rupa cam dslr rite??
sebenarnya ia adalah compact camera.

Nikon Coolpix L120 Review



Nikon Coolpix L120 - Video Test (HD)



Nikon L120 Photography




Hasil yang diberikan oleh camera nie bertepatan lah dengan harga dia,
ok what!! gambar cantik,video pon cantik jugak..nampak kan,masih jelas ..
tak sabar rasanya...hoyeh..hoyeh...hoyeh.....


Jumaat, 27 Januari 2012

Masakan: Mee tomyam

Assalamualaikum w.b.t
arinie buat majlis makan-makan sikit di rumah..
ajak sedara mara,sepupu sepapat semua..jemput dua family sahaja..itupun hampir 20 orang,
termasuk dengan isi rumah yang sedia ada..
yelah,tengah cuti sem nie boleh la masak-masak sikit bagi sedara makan.
baru diorg tau kewujudan aku kat penang nie,kalo tak, tak tau yang aku dah balik..
kali nie masak mee tomyam,salah satu makanan fevret aku.
aku nie memang hantu tomyam,asal g kedai ja order mee tomyam kurang pedas,
muka melayu tapi lidah mat salleh,tak tahan masakan pedas..


buat dalam periuk besauu punyaaa...


celur mee kuning..


hasilnya...Tadaaaa!!!

nampak sedap kann..cepat cakap sedapp..kalo takkkk...........

Sebenarnya letih jugak masak sorang-sorang nie,tapi tak pa,disebabkan keikhlasan nak
bagi makan bekas air tangan anak dara maklong (emak saya)...masak juga,gigih orang kata..hehe

Mudah saja nak buat tomyam kuah pekat nie,bahan-bahan yang digunakan sama macam yang lain,
tapi teknik je berbeza..antaranya blend tomato,bawang putih n bawang besar untuk pekatkan kuah..
kalo boleh masak tu pakai stok ayam,kalo takde stok ayam,masukkan air n kiub pati ayam know.

Selain itu,tumis cili kisar sampai naik minyak n tuangkan kedalam kuah..tomyam tu nanti jadi
ho..ho..holiawwww..punya..n jangan lupa masukkan susu cair,air perahan limau dan juga sos ikan.
Selamat Mencuba :)



Be yourself

Assalamualaikum w.b.t.
entry kali nie berkenaan dengan kehidupan kita yang dikelilingi oleh pelbagai jenis orang,
bermacam-macam ragam orang di dunia nie,ada masam ada manis,
ada hitam,ada putih..ada cantik,ada kurang cantik..
macam-macamlah..yang penting bersyukur dengan apa yg dikurniakan-Nya.

sebagai seorang perempuan,kita tak lari dari perasaan cemburu melihat teman lain yang lebih berbanding kita,
so,kita pon nak jadi sepertinya bukan??

kita boleh jadi sepertinya kalo kita mampu,tapi jangan paksa diri untuk menjadi sepertinya jika 
kita kurang mampu..itu rezeki masing-masing.

Situasi 1: 
Si A baru beli beg LV,Si B tengok jeles, n dia pon nak beli beg camtu
juga..tapi masalahnya sekarang dia tak mampu dari segi kewangan..

so,mudah saja..kita tak perlu beli beg mewah untuk menjadi seperti rakan kita,juz be yourself..
myb dengan beg berharga RM 30,still kita boleh nampak hott n bergaya.
siapa kata tak boleh,boleh kalo nak nampak bergaya juz kena pandai gayakan 
dengan pakaian n kasut yang tepat.

Situasi 2:
Si B pandang je baju membe dia,dalam hati.."cantiknya baju Si A,
agak-agak kalo aku pakai mesti lagi cantik kan..kan.."

Tak semua pakaian yang kita tengok cantik di badan orang,pasti cantik di badan kita,
hakikatnya sebaliknya..myb orang tu pandai memilih baju yang tepat dengan bentuk tubuhnya..
oleh itu,jadilah diri sendiri,pilihlah pakaian yang bertepatan dengan badan n kulit kita.

begini lah kehidupan seorang perempuan,terus terang aku katakan,
perempuan nie materialistik..kalo bole semua sudut mau tampak sempurna...
sempurna dimata sendiri juga dimata orang lain..tak perlu bersikap sedemikian,
jadilah diri sendiri,tak perlu berpura-pura semata-mata mau disanjungi dan dipandang kerana harta.
'sempurna tak semestinya bahagia'..'sempurna itu cantik,tak sempurna itu tak semestinya tak cantik'.
fikir-fikirkan lah...


Rabu, 25 Januari 2012

Hobi: Memasak

Assalamualaikum w.b.t
entry kali nie berkenaan dengan hobi aku iaitu memasak
aku suka sangat memasak tapi paling suka bahagian pastry n dessert/manisan
bab masakan lauk-pauk n masakan kampung aku kureng sikit lah..
lagipon mak tak penah ajar,tetapi dengan pemerhatian aku dapat memasak apa yang aku inginkan.
sebenarnya mudah nak masak lauk nie,aku je tergedik-gedik tak minat nak memasak semua nie,
bila dah dok rumah sewa,ada dapur..apa lagi,makan nasi di rumah dengan lauk yang jimat.
lagipon,aku dalam proses pembelajaran..bole la sikit-sikit masak daripada tak tau langsung.
istilah 'pandai masak' tak pernah wujud dalam diri aku melainkan istilah 'boleh memasak.'

ayam masak rempah,kerabu pelam n agar-agar cocktail

rojak kangkung

masak lemak cili api udang dan rebung

meatballs spaghetti

onion ring

kangkung belacan

honey sticky chicken wings

sambal kicap telur

kailan ikan masin

tomyam campur

sotong goreng kunyit

tofu telur goreng n sos tiram

cupcakes

k.teow kungfu

light cheese cake + peach

pancakes

itulah kelebihan yang dimiliki oleh seorang perempuan,selain daripada boleh memasak,aku suka mekap orang,jahit manik,yang paling tak pandai jahit baju..kalo jahit benda simple-simple boleh lah...n ada lagi...
aku suka menghias rumah,hias hantaran,apa yang berkaitan dengan hiasan lah..keh3

Alhamdulillah,bersyukur dengan kelebihan yang diberi oleh-Nya..dan aku akan gunakan kelebihan yang diberi untuk membahagiakan diri sendiri dan orang lain..biarpun tak seberapa tetapi keikhlasan membantu orang n memberi makan air tangan sendiri memberi kepuasan pada diri disamping dapat meningkatkan lagi kemahiran,tidak kisah dalam bidang mana sekalipun.

p/s: mungkin entry kali ini agak bajet sedikit tapi itulah hakikatnya,setiap orang ada kelebihan masing-masing.

Cuti-cuti Malaysia: CNY-kedah vs perlis

Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah selamat pergi dan selamat kembali daripada bercuti,
ari isnin yang lalu,ktorg 1 family pergi bercuti ke langkawi dan kuala perlis,
memandangkan cuti raya cina dan kami semua cuti..time nie lah nak meluangkan masa bersama keluarga,
hari lain tak dapat bersama sebab masing-masing belajar jauh..sorang s.alam ,sorang lagi seremban.
ke langkawi pada hari isnin -selasa n pergi perlis selasa-rabu..
kuar umah dalam pukul 4:00 a.m sebab kuala perlis sure sesak punya orang nak ke langkawi..
sampai je sana sumpah memang ramai gila orang macam semut.
nasib baik dah beli tiket,naik feri pukul 8.15 a.m.

sampai di langkawi pukul 9.20 a.m..sejam lebih jugak naik feri,
then,sewa kete n g jalan-jalan sementara menunggu kul 12.00 p.m untuk check in hotel.
ktorang menginap di Baron Resort.

petang tu pulak jalan-jalan pusing langkawi dan ke kereta kabel,
walaupon dah pegi langkawi lebih 3x,tetap nak pegi naik kereta kabel...
tapi malangnya orang terlampau ramai..batalkan niat untuk naik kereta kabel..apa lagi bergambarlah
selain itu ktorang melawat Galeria Perdana dan Pusat Kraftangan Langkawi..

bergambar di galeria perdana,pusat kraftangan langkawi dan kereta kabel.

malam tu,pergi rumah sedara dekat Penarak n dinner dengan tomyam super sedap tapi pedas..
keesokan ari ke Kilim Geoforest Park..


firstly,dia bawak ktorang ronda paya bakau n gua buaya..sonok naik bot cam nak beli 10..hehe
harga sewa sebuah bot RM 300..tapi kalau naik ramai jadi murah..tapi kami hanya naik 5 org.
pastu pergi tengok ikan dalam sangkar..ada ikan pari nama fatimah,omar,hassan n husien,
n ada ikan sumpit,siput harimau n belangkas..semua boleh pegang..
ikan sumpit paling hebat sebab dia bole tembak serangga pakai mulut cam pistol air tu.
orang tu cakap dia tertarik pada benda kaler putih n dia akan sumpit pakai mulut..
tapi yang hairan kenapa dia sumpit ayah??
ayah putih ke?..pui3


Selepas tengok ikan,pergi tengok helang pulak,
bagi helang makan perut ayam,dia akan sambar perut ayam yang dicampak dalam air..
ada helang batu warna coklat simbol langkawi iaitu batu kawi,dan helang laut berwarna putih kelabu.

Foto sebelah kiri no.2 ialah,bot yang dipakai dalam pengambaraan Ombak rindu,
ala yang En.Haris bersama isterinya Izzah naik tu...romantik gituuu
bot itu milik Paula Rhei dari Holland...Harga bot tu sangat mampuu..3 juta kauuu!!!
foto  tengah no.2,di Gua Kelawar,destinasi terakhir sebelum pulang.

Selain daripada pergi tempat-tempat camnie,ktorg pergi juga membeli-belah di Pekan Kuah,
ada Idaman Suri,Ismail Group..tempat famous untuk bershopping..tak pon kat dalam kawasan jeti.

flora by Gucci,(tiru perfume mak) n coklat: cadbury,toblerone,kinder bueno,kisses,merci,mars n andes.

antara barang yang dibeli of coz coklat,kain batik,towel,palero,minyak gamat n perfume.
bebas cukai kan,barang-barang semua murah..borong banyak-banyak.

bertolak pulang pada pukul 4.00 p.m dan sampai Kuala Perlis jam 5.30 p.m..
check in hotel Putra Brasmana sebab malam tu mau makan ikan bakar Kuala Perlis..


super duper sedap..kerang gergasi cicah sambal,sotong tepung,tomyam seafood,mentarang masak rempah,
ikan kelah bakar n kangkung belacan..kenyang seminggu makan.

esok,packing barang n check out hotel pukul 8.30 a.m..pergi ke Padang Besar pula,
membeli belah tak ingat duniaa..

padang besau..makan pulut mangga n somtam...sedapp3x

Percutiaan kali nie best sebab dapat luangkan masa bersama keluarga.
walaupon dalam masa yang singkat..yang paling best dapat macam-macam..yeayyyyy!!!


Sabtu, 21 Januari 2012

Yuna-terukir di bintang


Lirik Lagu Terukir Di Bintang – Yuna
Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia
Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…
Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa dihatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu


Rabu, 18 Januari 2012

Adira-Lara Lagi





Hanya sampai di sini sahaja
Kisah cinta kita berdua
Tiada daya selamanya
Terhenti di sini
Biar ku pujuk hati ini
Merawat rinduku sendiri
Setelah aku kau lukai
Sedangkan kau tahu
Kasih aku hanyalah untukmu
Tiada lain dalam diriku
Takkan berubah
walau dipisah laut biru
Cinta aku hanyalah untukmu
Tak pernah goyah, tak pernah jemu
Takkan terpadam dalam hatiku
Ia milikmu, percayalah
Mungkin sudah suratan kita
Terpisah sebegini saja
Pasti di satu hari nanti
Ku jejak bahgia
Kasih aku hanyalah untukmu
Tiada lain dalam diriku
Takkan berubah
walau dipisah laut biru
Cinta aku hanyalah untukmu
Tak pernah goyah, tak pernah jemu
Takkan terpadam dalam hatiku
Ia milikmu, percayalah
Mungkin sudah suratan kita
Terpisah sebegini saja
Pasti di satu hari nanti
Ku jejak bahgia

Selasa, 17 Januari 2012

Cuti-cuti malaysia: Cameron Highland 2012

Assalamualikum w.b.t
kali ini pulak nak tunjukan tempat yang agak best untuk bergambar n bersuka ria
antarnya ialah cactus point n rose valley..padahal banyak lagi tempat best macam bee farm,
cameron valley plantation,butterfly farm,time tunnel museum n macam-macam lagi.


smoke house inn


 cactus point:

ika,murni n intan
jangan sentuh!!
banyaknye duri..

cantik sangat..
luv this <3

Rose Valley:

ika,murni n intan gedikkss
bajet cameron top model..haha
intan d boss..
pink rose..cantikk
white rose..gojes..
sejenis nama bunga
labu/ long gourd
bidadari taman rose,,(bajet)
sumpah cantikk

kesimpulannya,kalo nak cari ketenangan yang hakiki,melawatlah tempat-tempat sebegini..baru luas sikit
pandangan apabila melihat tumbuhan hijau...indahnya ciptaan tuhan..so,visit Malaysia..
Malaysia truly asia...lalalalala