Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Selasa, 29 Januari 2013

Hatyai Part 5 - Last day


Sambungan Hatyai Part 4.
Sebelum ktorg check out hotel, ktorg sekali lagi pergi ke market untuk membeli-belah,
kali nie paling banyak membeli sebab dah nak balik kan,
emak-emak haruslah beli barang-barang dapur serta makanan seperti kopok n kerepek.
saya dan adik pulak pergi berjalan-jalan mencari sesuatu yang istimewa,
untuk orang yang teristimewa..hehe


macam biasa pergi berjalan kaki.

Bank yang terdapat di Thailand

Bas harian

Di hadapan central market

kasut merah :)


belek-belek beg

comel set teko nie.


Okeh dah abis bershopping di central market,
Hotel pon dah check out..masa untuk berangkat pulang.
bubye Hatyai, ada masa saya datang lagi..,,lagipon dekat sangat ke sini.

Kebanyakan orang Thailand hanya naik kereta Toyota dan Honda.


Diorg pon ada Tesco tapi nama Tesco Lotus


Dah sampai border (Sadao)
Malas nak cop kuar lagi,Parking kereta,Parking kete kat Malaysia..haha
Jalan kaki ke Gerai-gerai antara Malaysia n Thailand.
Pergi makan-makan dulu n beli barang sedikit.

wahhhh....air kelapa yang sedap

Kat sini pon ada jual Miangkan tapi mahal sikit,
3 untuk RM 10.00...kalo kat sini dah bole pakai duit Malaysia.


Air minuman disana

 Sedang menunggu makanan

Pulut Mangga..yummmmyyyyyy

Pulut ayam...sedap ayam goreng nie

Ayam n udang goreng untuk dimakan dengan pulut

Kacang perisa ayam sedap

Pulut mangga

Jelly kelapa dalam kelapa.


Seronok sangat datang sini,
Nak cakap duit Thailand nie mahal memang nilai dia tinggi sikit dari kita.
RM 1.00 = 9.67 baht..takdalah jauh beza manapon,
Tapi makanan kat sini harga murah n sedap lak tu.,,barang-barang pon murah,
Kalo sesiapa nak bercuti ala-ala Malaysia jugak..bolelah ke Thailand.
Lagipon tak perlu naik flight, masuk ja pakai kenderaan sendiri..juz bayar Insurans untuk kereta sahaja.
Banyak lagi tempat bole melawat seperti Songkla, Bangkok, Phuket dan banyak lagi.
Jangan pulak pergi ke kawasan yang ada tembak menembak tu.
Jangan pergi ke Pattani n Narathiwat area situ sangat bahaya tambah-tambah orang Islam.

Setelah berjalan sakan..inilah hasil pembelian untuk diri sendiri walaupon pau duit mak ayah..hehe
Thailand memang femes dengan barangan tiruan..barangan tiruan diorg sangat tiptop.
Bole dikatakan kualiti hampir sama dengan original.

Berjaya merembat sepasang kasut tanpa jenama dan sebuah beg LV tiruan yang super ohsemmmm,
Beg nie Gred AAAAA, Harga pon AAAAA jugak.
Yang pasti harga okeh n mampu dimiliki..

Selesai sudah entry Hatyai,Thailand.
Cuti Raya Cina nie, berkonvoi bersama-sama ahli keluarga yang lain,
Pergi bercuti ke Melaka pulak..hoyehhhhTak sabar rasanya.
kerja berjalan n makan angin ja...happy hidup camnie, no more stress.no more jerawat,,haha
-Sekian-

Hatyai Part 4 - Greenway Night Market


Sambungan Hatyai Part 3,
Destinasi seterusnya adalah Pasar malam,
Pasar malam nie sangat besar, ala-ala macam uptown kat negara kita,
Tapi diorg panggil Night Market.
Pasar malam nie ada 10 baris yang panjang.

Banyak gilaaa barang-barang dijual disini dengan harga yang sangat murah,
Nak apa semua ada..dari pakaian sehinggalah makanan.
Jom kita tengok apa yang seronok kat sini.

Ayah n adik tengah memilih sweater

Banyak baju lelaki yang cantik-cantik

Pelbagai jenis kasut dari flat sampailah ke condo

Banyak sangat kasut...seronokkk

Seluar ala-ala k-pop banyak jual kat sini..harga lebih kurang malaysia 
399 baht = RM 41.00

Nak nie pon banyak..macam-macam pilihan

Baju korea semuanya..cantikk

Jeans biasa n berwarna berharga 299 baht = RM 31.00

Ayah n emak tercinta <3 p="">

Sedang membeli sesuatu

Nak patung ayam tu..comellll

Apam balik berhias dan berlauk...cantik dan menarik

Strawberry Thailand

mee yang nampak sangat menyelerakan

fevret sepanjang zaman..somtam

k.teow sup ayam...banyak isi ayam


Sedapppp

Kedai kasut terpakai..yang pasti semua berkualiti dan berjenama

Cantiknya boots leopard nie

Kasut jenama Reebok

Okeh destinasi seterusnya adalah hari terakhir di Thailand.....bersambung

Ahad, 27 Januari 2013

Hatyai Part 3 - Floating Market


Sambungan entry Hatyai Part 2,
Tempat ke-3 tempat yang paling best antara semua,( Floating Market )
Banyak makanan yang sedap-sedap dijual disini dengan harga yang sangat murah.
Sedap..murah..banyak..menarik lak tu.

Rugi kalo ke Hatyai tak datang makan-makan disini dahulu.
Tak perlu risau pasal makanan sebab semua yang dijual disini HALAL
Bole dikatakan semua peniaga kat situ Islam dan bertudung serta berkopiah.
Melainkan kalo ke Floating Market di Bangkok, disitu kena pandai memilih makanan 
sebab kebanyakkan peniaga di sana tidak beragama Islam.

Ktorang sampai dalam pukul 4.00 p.m.
Floating Market nie mula beroperasi pada pukul 3.00 p.m. sehingga malam.

Di pintu masuk floating market nie ada gong besar

Gerai-gerai sepanjang jalan..banyak makanan bestttt

sotong bakar.sotong sumbat,isi ketam yang pasti murah.
10 baht = RM 1.00 / 20 baht = RM 2.00 / 25 baht = RM 2.50 sahaja

Hotdog dan telur puyuh goreng ( comel-comel telur puyuh tu)
setiap satu 20 baht = RM 2.00

Mangga muda, pulut, keledek purple n kacang tanah

ohhhh Miangkam fevret sepanjang zaman...sedap sangat
2 bungkus 50 baht = RM 5.00

 Betik dan Momordica Cochinchinensis ( carian oleh encik google)
Nak tau isi didalamnya, anda boleh klik sini

Inilah dia Floating market

Kebanyakkan makcik-makcik bertudung yang berniaga

 Pakcik berkopiah pon ada sedang menjual otak-otak

Otak-otak yang super duper sedap..teramat sedap sangat.
20 baht = RM 2.00 setiap satu.

ini cara diorg pulangkan duit baki...cool

Makcik nie jual air, kita pilih bekas apa yang kita nak samada seramik atau batang buluh,
Kita dapat bekas for free...kat straw siap ada bunga lagi..rajin diorg hias
Air berharga 25 baht = RM 2.50

Makcik nie pulak jual manisan macam jelly, ada pelbagai jenis bentuk buah-buahan,
cili,carrot, terung, pisang,manggis dll lagi.
 Jelly nie diisi dalam bekas daun pisang n ada juga seramik berbentuk itik.
Harga 20 baht = RM 2.00

Ini pulak dinamakan Dim Sum dan Pau..macam-macam warna..meriahhhhh

Ada jual soto, bihun, kerabu dan telur masin

Telur masin yang berwarna pink..so sweet
Ada banyak lagi warna, biru, kuning, hijau..baru seronok, nak makan pon rasa happy ja.

Ini makanan yang dibeli..tengak berebut-rebut mak ayah nak makan otak-otak..haha
Depan tu ketam goreng..3 ekor ketam berharga 20 baht = RM 2.00
murah sangat-sangat...dan ktorg beli air kelapa.

Ini pulak kentang putar goreng perisa BBQ dan Udang goreng Tepung.
Setiap cucuk berharga 20 baht = RM 2.00.
Berbaloi-baloi sebab udang tu besar dan puas makan.

Aiskrim coffee kisar bersama whipping cream n chocolate cair.
Harga 25 baht = RM 2.50...bekas dapat percuma.

Bekas air kelapa yang ktorg beli..cantik n unik

Ayah n mak pekena kopi dulu

 Coffee time :) buih ja banyak

Ini pula dibahagian atas..ada banyak gerai makanan dan souvenir 

Buah mata kucing dan nenas kecil

Pokok bromolied..baru tau nama pokok nie.
Cantik pokok nie,bole ditanam secara gantung mahupon letakkan dalam pasu.
Ada hijau, Merah, hijau merah, hijau pink, hijau pink belang n hijau tompok-tompok.
3 pokok 180 baht = RM 18.30

Mug nie sangat kelakar okeh.

Pembuatan cincin menggunkana kaca..Murah ja 3 untuk 50 baht = RM 5.00

Ulat, Maggots, Ulat kuang, belalang, cengkerik dan lipas goreng

Ulat kuang / ulat batang pokok..nampak cam best ja..hehe

Lipas goreng..besar kot lipas nie

Pokok hiasan yang comel..Harga 3 pokok untuk 100 baht = RM 10.20

Ikan keli bakar...menyelerakan bukan.

Lampu tidur..satu 100 baht = RM 10.00

Ikan laga / Beta fish

Lotus seed / kepompong bunga teratai..sedap kalo goreng

Barangan manik..Jam tangan, kerongsang, cincin, gelang n sepit rambut

Keychain manik..semuanya comel-comel..3 untuk 50 baht = RM 5.00

kuih kepit versi Thailand..colourful

Kuih taik itik,,manisan yang diperbuat daripada kuning telur.

Manisan berbentuk buah-buahan

Waffle and donut kecil

Air minerak jenama nestle....kau ada?

bergambar dulu 

Inilah tuk-tuk yang ktorg sewa, Pakcik tuk-tuk yang sangat baik.
Okeh ayuh kita pergi ke destinasi seterusnya.

bersambung.......