Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Ahad, 24 Februari 2013

Cuti-cuti Malaysia: Melaka-CNY 2013


Assalamualaikum w.b.t
Hahhh..baru nak update post cuti-cuti Malaysia sempena Tahun Baru Cina.
Cuti baru-baru ini ktorg ke Melaka,sebab dah lama tak pergi,
Nak tengok lah perkembangan bandaraya Melaka...memang berbeza dari sebelum ini,
makin moden n makin ramai pengunjung.

Secara jujurnyanya, saya tak berapa happy dengan permodenan yang ada di Melaka,
sebabnya, macam dah takda indentiti Melaka...dah tenggelam oleh bagunan-bagunan yang moden.
Apa-apa pon tetap enjoy.

Tempat pertama yang kami pergi adalah Gerai kuih-muih,berdekatan dengan kampung portugis.
Kebetulan di situ ada asam pedas...so bedal saja sebab dah lapar sangat.


Dapppp ermmmm..teringat lagi..makanan disini bole tahan mahal..nasib baik sedap.
Makanan ini untuk 8 orang makan..so dalam 10 inggit untuk seorang..mahal jugak lah.

Then,ktorg pergi A Farmosa n jalan di gerai-gerai sekitar situ.

Banyak beca yang cantik..dan bertambah meriah dengan lampu-lampu serta muzik.
Naik beca RM 15.00.

Bawak tokayah n maktok jalan-jalan sini.
Tokayah naik beca sendiri..hahaha

akk murni yang bajet ayu...bersama irfang di belakang.

Huhuhu..nak jugak...g jalan-jalan pakai skirt n boots

le family :)

Pastu pergi membeli belah kuih-muih n kraftangan di Dataran Pahlawan.

Jalan punya jalan sampai malam.

Paling sedap cencaluk sotong...sedap sangat smpai terbayang-bayang.
Cencaluk udang sedap bila masukkan dalam masak lemak...kompem masak lemak tiptop

Belacan jangan cakap lah...borong sebanyaknya

macam-macam ada..3 bungkus RM 10.00

Kerepek, dodol, kuih, cencaluk...fevret saya gula tarik..sedapppp

Keesokan hari, Paksu n maksu datang join untuk naik Menara Taming Sari.
Beratur punya panjang, dalam sejam jugak lah.
Naik tu kejap je..7 minit sahaja.




atir n abang e.
Naik siang nampak permandangan semua..kalo malam nampak cahaya lampu.
Tapi dua-dua cantik.

Maksu n paksu pon ada.

Malam tu pulak..pergi naik River Cruise...sonok sangat n puas.
Tapi yang tak seronoknya, air tu berbau...haha







Selekeh sebab dah malam..anak ayohh

Selain pergi tempat-tempat di atas nie..ktorg pergi jalan-jalan Jonker Walk n banyak lagi.
Sampai taktau nama tempat.
Ini saja Percutian bersama family untuk cuti sem ini...huhu
Bulan 3 dah start sem baru...takleh nak bercuti, kena pulunnnnnn
Final semmm lorrr

Ahad, 17 Februari 2013

Cuti-cuti Malaysia: Tanjung Dawai


Assalamualaikum w.b.t
Baru terasa nak hupdate belog..sebelum nie macam malas sangat.
Okeh, dah sonok jalan-jalan di Thailand..pulanglah kami ke Tanah Air tercinta,
Sehari selepas balik dari Thailand mak ajak pergi Sungai Petani,Kedahan.
Pergi amik barang katanya..haha..alang-alang dah ada kat Kedah,
Ktorg decide nak g jalan-jalan n makan angin di Tanjung Dawai,
Pernah dengar nama tempat tu tapi dalam lagu ja..lagu apa tah..tak tau tajuk.

So,ini adalah pertama kali saya menjejak kaki di Tanjung Dawai.
Mak cakap dia pernah pergi masa kecik-kecik dulu ja..sejak kawen tak pernah datang sini.
Sampai ja sana ktorg singgah di kompleks menjual hasil laut.
Macam-macam ada disitu.

Jangan main-main..tshirt I love Tanjung Dawai pon ada.


Mari mari mari..macam-macam jenis belacan ada..belacan tumbuk..belacan bakar.
Huishhhh pekasam sedap ahhhh.

Pelbagai jenis ikan bilis dari kecil sampai besar

Sedap nie buat goreng dengan cili kering + bawang

Ikan kering,asam keping,kopok lekor n sotong kering

Sotong cumi kering sedap buat sambal.

kopok lekor..bole tahan sedapp

Ikan sepat kering

macam-macam bentuk ikan kering

beli jangan tak beli..hehe

Selepas membeli itu dan ini,masa untuk mencari makanan yang sedap.
Kami singgah di Medan Ikan Bakar Tanjung Dawai.

Pilih makcik pakcik..jangan tak pilih

Ini namanya ikan kerapu

Sementara tunggu makanan sempat lagi posing..keh3

Kerang bakar..fevret

Kailan ikan masin n tomyam..super yummeehhh

Sotong n udang celup tepung..sangat crunchy

Pilih punya pilih, akhirnya amik ikan kembung...air asam dia sedap

Dah habis makan..muka kenyang campur letih

Inilah trip kedua bersama keluarga pada cuti semester nie..abang n adik jangan jelessssss.