Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Selasa, 23 Julai 2013

Bercuti: Padang & Bukit Tinggi Part 1


Assalamualaikum w.b.t
Hahhhh..malas betul lah nak update blog nie
tapi nak update jugak.....tau tak,selesai saja degree show
saya n family terus bercuti di Padang dan Bukit Tinggi, Indonesia.
Jiwa raga rasa tenang sangat setelah bermacam dugaan yang menimpa sepanjang 
belajar tapi kan,masa pergi bercuti nie..tangan saya baru saja terkena api.
Memang dengan gelembung-gelembung air saya redah ja pakai baju...sakit ke tak,itu lain kira.

Flight ktorg pukul 7.50 a.m...mak ayah adik n maktok dah sampai LCCT awal lagi.
Saya ja yang terkial-kial baru bertolak dari Shah Alam ke LCCT.
Thanks to anis n yaya kerana sudi menghantar budak sakit melecur ini..hehe

Sampai LCCT,mak dah tunggu depan Mcd,Ingat nak ajk makan tapi dah tak sempat.
so,buat apa yang patut dulu dan tunggu di balai pelepasan.

anak perempuan satu-satunya, emak yang senyum sorang-sorang n ayah.

maktok n adik

Ktorag pergi naik Air Asia ja yang termampu..yang bestnya dapat hot seat..bagaikan v.i.p.

sampai sudah lapangan terbang Minagkabau

Tadaaa

Sampai saja sini terus cari pemandu pelancong yang ktorg booking. Pak Jufri 

Ini dia Pak Jufri yang sangat baik orangnya.

Tempat pertama yang kami pergi kunjungi adalah kedai makan.
Dengar kata nasi padang sangat sedap.So,ktorng singgah di Rumah makan Lamun Ombak.


 Tempat makan yang cantik dan bersih

 Pelbagai jenis hidangan yang membuka selera

sedappp sangat

Nasi padang nie nak makan ada undang-undang tersendiri..apa yang disentuh akan dikira.
Apa yang tidak disentuh tidak dikira..so kalo tak nak makan jangan gatal tangan cedok itu cedok ini ye.

Sambal rebus paling sedap antara semua sambal..seriusss

Selepas makan,tempat pertama yang kami lawati adalah Pantai Air Manis,
kat situ terdapat batu sumpahan Malin kundang yang disumpah kerana derhaka terhadap ibunya.
Kalo orang kita panggil Si Tanggang.






asal sempat ja..hehe

Selepas kepanasan melawat pantai,ktorg otw ke Bukit Tinggi dan singgah di Air Terjun.
Perjalanan dari Padang ke Bukit Tinggi dalam sejam jugak lah.

Air terjun disini, disana ait mancur

cantik kan :)


singgah dulu beli keropok n kerepek

keropok ikan yang comelll

Sampai sudah di Bukit Tinggi..ktorg g serbu dulu kedai menjual kain sulam,telekung dll.


 Semuanya cantik-cantik..rambang mata



Ini saja aktiviti di siang hari sebelum menjelang malam...berehat di hotel sebab penat berjalan.



5 ulasan:

Kampung Seri Aman berkata...

salam
saya plan nak lawat batu ni gak.. tapi tour guide kata bas x boleh nak ke sana? betul ke teruk sangat jalan nak ke pantai air manis tu?

Murni Asyikin berkata...

wslm...kalo pergi rombongan dengan bas memang xbole naik sebab berbukit dan curam..jalan sempit muat2 kete je.

aziman omar berkata...

Nice Blog!! Lagi info dan maklumat tentang Padang Bukittinggi.Jenguk2 kat sini yer:

http://freelancetour.blogspot.com/

Amsyahril Syahril berkata...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



aziman omar berkata...

Salam,
Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
Saya ada menyediakan ground pakej ke Padang Bukittinggi Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
Pelbagai pakej ke Padang Bukittinggi untuk anda. Kami akan guide anda dari anda menjejakkan kaki ke bumi Padang sehinggalah anda meninggalkan bumi Minang.
Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
Sebarang pertanyaan akan kami layan.
Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info tentang Padang Bukittinggi:

http://freelancetour.blogspot.com/