Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Selasa, 31 Disember 2013

Antara minat dan bakat


Assalamualaikum w.b.t
Malam nie terasa nak hupdate blog la pulak.
Sebab dah kumpul banyak-banyak gambar yang nak dimasukkan.
Setiap orang ada minat tersendiri, macam saya, saya minat melukis dan memasak.
So, berbekalkan bakat melukis yang ada, dari situlah pupuknya minat.
bila dah bole melukis, masakan pon dianggap satu seni dalam perlaksanaanya.
Saya suka hias makanan..kalo bole nak ceduk nasi pon nak berseni..nak hias-hias.
Terpengaruh tengok Master Chef nie..haha

So, benda yang paling saya suka buat adalah dessert,
Saya sangat suka mencabar diri membuat sesuatu yang sukar, sebab dessert nie perlukan teknik yang betul.
Agak sukar lah nak menghasilkan perfect dessert.
Saya pon banyak belajar dari youtube dan dapatkan tips dari blog masakan.
Bagi saya memang susah belajar dessert nie sebab saya hampir putus asa .

Sebagai contoh pavlova, teknik dan cara penghasilan sangat lah leceh.
Walaupon bahan-bahannya kurang tapi memang sangat layak dijual dengan harga yang mahal.
Untuk pavlova, percubaan kali ke 4 baru menjadi dengan sempurna.
Sekarang dalam proses menghasilkan macaroon..dah masuk kali ke 4 masih belum berjaya.
Usaha tangga kejayaan...hehe

Pavlova adalah fevret saya..suka sangat sebab texturenya macam marshmellow.
Lembut dan manis..siapa yang tak tahan manis tidak digalakkan makan.

Pavlova saiz mini

nyummmmm

2 tier pavlova

Sengaja buat gemuk-gemuk

Pavlova untuk majlis makan-makan bersama family

Pavlova berserta ucapan.

Menghias cupcakes paling seronok
Alhamdulillah kali nie mendapat tempahan.
Selain daripada improve skill..saya juga dapat mencuba resepi baru.
Kali nie saya buat red velvet cupcakes with cream cheese filling.

ohh..terlupa sekarang barang dah naik harga, barang masakan pon dah mahal..hadoiiiii
Beginilah nasib rakyat biasa.(mengeluh seketika sambil fikirkan masa depan)

Cupcakes dibawah adalah request design daripada cust.
Cust kasi saya design dan saya tiru design tersebut.

suka sangat :)

Macam comel jerrr

harmoni

katak

lala bee

owl

ladybird

teddy

Bila dah ada cake lebih..mengada-ngada pulak nak hias.

comel kan.

Kesimpulannya, banyak benda yang saya belajar sendiri..kebanyakkan tengok gambar dan ikut step by step.
Alhamdulillah bila tangan dah berseni buat apa pon menjadi.
Terima kasih Ya Allah kerana kurniakan aku bakat semulajadi yang sangat bernilai.

Insyallah masuk Februari nanti bagi yang tinggal sekitar kuantan bolelah kalo nak tempah.
Email: ekinmurni@gmail.com
Facebook: Eykin Murnie

Rabu, 25 Disember 2013

Cuti-cuti Malaysia: Cameron Highland


Assalamualaikum w.b.t
Akhir tahun ( Disember)  adalah bulan cuti sekolah rite,
Hahhh bila dah cuti sekolah hoholiday itu wajib.
Pada bulan ini jugak ramai sangat umat manusia mendirikan masjid..amin
Seronok sebenarnya pergi kenduri nie..banyak pulak kenduri kali ini.
Bole dikatakan sabtu ahad memang full.

Ktorg meluangkan masa cuti kali nie dengan melawat Cameron Highland,Pahang.
Sebelum nie slalu sangat pergi sampai rasa dah taknak pergi.
Setelah 2 tahun tak pergi akhirnya sampai jugak ktorg di Cameron Highland nie.
Seronok sangat luangkan masa seisi keluarga tercinta.
Pasnie susah nak bercuti sob..sob..sob......dah jadi orang jauh.
Entry kali nie sajikan dengan gambar yang banyak okeh..jangan muntah hijau pulak.

Macam biasa, tempat wajib dilawati of coz MARDI.


suka sangat ke MARDI nie sebab bole tengok banyak pokok-pokok yang best dan segar.
Hilang segala stress dalam kepala otak nie..hehe

bergambar adalah wajib

Ayah dan emak tercinta..always love them : )

teko besar...comel

Pokok nie best macam kapas bila kering..tak tau nama apa.

epal..suka sangat tengok.

Orang yang suka masak macam saya mesti suka tengok pokok-pokok nie.

Tomato mini

Purple broccoli

Jintan manis

oregano..letak dalam doh pizza

Rosmary-bakar ayam sedap nie

Thyme-kambing bakar..yummm

Labu air yang sangat besar..takleh blah siap ada ukiran nama fatin love lee min ho lagi .
Kesian labu jadi mangsa.

tomato....rasa nak petik dan makan

konon-konon ja nie..hehe

strawberries 

maybe baju tebal nmpk badan gemok..alasan*

kecilkan sikit...me again

biru sangat tau...rasa pelik pulak

Pasangan couple ini lagi..hehe

Setelah penat berjalan, ktorg behenti makan durian.
Memang sedap, lemak, manis durian nie..sangat sedapppppppp tak terkata.
Family ktorg memang pantang nampak durian mesti sebat.


Untuk lunch ktorg ke Hotel Titiwangsa untuk menikmati steamboat yang sangat sedappp.
Sejuk-sejuk dapat steamboat yang panas memang..uurrrmmmmmmm
Sekepala RM 20, jika nak sup tomyam kena tambah lagi RM 3...bole tahan harga.

happy family :)

putih macam mak orang cakap...hehe memang tak pakai pemutih or makan supplement memutihkan.

Terdapat pelbagai jenis ramuan

Sayur yang sangat banyak macam makanan arnab daaa

yummm..yummm..yummmmmmmmm


adikku seorang...awang atir

Destinasi seterusnya adalah pasar, memang ramai orang pasar nie.
ini juga tempat wajib singgah.


Bunga-bunga segar..bestnya kalo rumah di cameron nie

orange


macam biasa...cendawan goreng, kimcam goreng..macam-macam hado

Fresh strawberry juice with vanilla ice-cream (strawberry float ).
dari Raju's Farm memang terbaik dari ladang.
Ada juga strawberry milkshake n fresh strawberry juice...so yummy

muka nak serius ja..tolonglah..ohhh tepi saya adalah my only abang yang kuat buli..haha

Then, bila dah petang ktorg ke taman lavender..memang best sebab ada
 banyak sangat bunga yang cantik-cantik.









anak ayah..haruslah pakai baju sama..hehe

Next, part paling romantik..kalo cerita hindustan tu part nyanyi-nyanyi tu

Ladang bunga daisy..cantikkk bersama model daisy

Bole self-picked bunga disini..hahhhh ayah amik untuk sapa tuhh

so sweet rite, ayah petik kasi emak....so so romanticccc

Dah macam post-wed photoshoot..haha pengantin lama.

Our next destination, minum teh di Cameron Valley tea house,
maaf ya saya memang suka buat nama sendiri untuk tempat nie..harap-harap betul lah..haha
Takda gambar minum teh sebab cameraman sibuk bergambar di ladang teh.
tinggal emak, ayah n abang ja di meja menjamu selera.

suasana waktu petang,,,cantikkk,subhanallah.

Paksa adik snap dari jauh.

meet my kembar..morno namanya

Berakhir sudah percutian untuk tahun 2013 ini..penutup tahun ini.
Ohh lupa nak kabor yang ktorg pergi balik hari.
Bertolak dari rumah pukul 8 pagi dan sampai pada pukul 11 pagi...amik masa 3 jam dari pennang.
Jalan-jalan dan makan-makan, bertolak pulang pada pukul 6.30 petang.
Dan sampai rumah pada pkul 9.30 malam.

Sampai je rumah tido, keesokannya bagun pagi teringin nak makan kek, lalu buatlah kek strawberry moist yang super sedap menggunakan stoberi kering.



Itu saja entry percutian untuk tahun ini..tahun 2014 kemana pulak agaknya ya.
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar seperti yang dirancang.