Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Ahad, 14 Disember 2014

Mencari perabot terpakai di Kuantan


Assalamualaikum w.b.t

Yeayyyyy..opsss Alhamdulillah ktorg dah pon duduk rumah baru,
Tapi masih lagi kekok bab-bab jalan n masa untuk ke tempat kerja,
kadang-kadang sampai lambat..sorry bos

Soooooooooooooo,
bila dah ada rumah mestilah perasaan nak hias rumah membuak-buak,
sebelum terlupa, terima kasih kepada suami yang tolong drill dinding untuk sangkut
tah apa-apa benda yang isteri dia beli..terima kasih abang.

sekarang nie menghias rumah ala kadar setakat mana termampu dulu,
esok-esok dah ada duit bolelah nak beli perabot hebat-hebat sikit kannn

Jom belajar mix n match barang rumah.
Sofa dapat free daripada akk ipar (tq ijah)
Ikea: floor lamp,bulu-bulu,side table,bantal panjang
SSF: wall mirror
A tu Z: pasu,bunga,cermin cube



Ikea: Table top (RM 119),Table leg (RM 70),Green house
Mudah.my: kerusi (5pcs RM 190)
Kalo nak beli bar table dekat ikea RM 329 tak termasuk kerusi.
Beli mix n match di ikea lebih murah.



Rak terapung: SSF
Gantung besi: Ikea
Bidai: ECM
Bekas spice: Kedai 2 ringgit

Barang nie bukan beli sekali gus tau, dapat gaji beli sikit,
Dapat gaji lagi tambah sikit...sekarang nie tak bole dah sebab pikir nak bayar bil-bil,sewa n kereta sahaja.

Dalam pikir bayar bil la apa lah,terbeli jugak perabot.
Kalo sesiapa yang inginkan perabot terpakai yang murah
Tak tahu kedai sekitar kuantan di mana
Ok mehhh, saya gtau 

Lokasi:KEDAI PERABOT SUNGAI SOI
(sebelah petronas Sungai Soi)
Semua barang terpakai daripada Singapore

Pelbagai jenis barangan eletrik,rumah,pejabat,beg tangan semuanya ada tau.


opsss..terbeli almari laci nie (RM 150 sahaja)
Bentuk unik (retro), memang berkenan dihati untuk jadikan tv cabinet

Perabot hotel sangat banyak, untuk pejabat dan rumah

Tuan blog masuk sikit.

So, harap info nie bermanfaat untuk bersama.tq

Khamis, 4 Disember 2014

Pindah rumah (rumah sewa)


Assalamualaikum w.b.t
Selamat pagi, pagi yang cukup indah arinie,
Saya mendapat berita yang sangat gembira daripada biras, birasku bakal ibu..yeayyyyy
Alhamdulillah akhirnya, berkat kesabaran dia dan suami.
Saya doakan semuanya baik-baik sahaja..
Doakan giliran saya pulak lepas nie.

Alhamdulillah, akhirnya ktorg pindah rumah tapi belom lagi masuk.
Still dalam proses pindah barang sedikit demi sedikit,
Tunggu lori dalam minggu nie, bila dah settle bolelah duduk di rumah sewa.
Dalam minggu nie, teramat penat sebab kerja pagi sampai petang, malam pulak ke rumah sewa untuk persediaan masuk barang,
Memang sangat-sangat-sangat letih.

Dalam letih, hati berbunga-bunga sebab tak sabar nak duduk rumah baru n hias secantik-cantiknya.
Orang cakap, rumah sewa je kotttttttt
Rumah sewa pon rumah kita jugak,kena lah buat sesuatu supaya kita selesa dan tenang.
Asal rumah sewa je mesti nak buat ala kadar je kan.
Saya tak, rumah sewa still rumah, harus anggap macam rumah sendiri.

Baru saya rasa pengalaman pindah rumah yang memenatkan,
Seronok rupanya membina rumah tangga bersama..haha
susah senang bersama.
semuanya bersama-samalah.

Perkara yang paling saya excited bila suami ajak pergi kenduri membe di keyell,
dalam kepala laju je fikir...IKEAAA
ohh yeayyyy, suami tunaikan hajat dinda tercinta untuk ke ikea membeli perabot rumah.
Sambil menyelam minum air katanya..hehe

Kenduri pertama, saudara baru kita, Alhamdulillah, Tahniah aunty n uncle.

Kenduri kedua, member baik suami kawen, Ya Allah, pengantin yang sama-sama padan,
Sorang jelitawan, sorang lagi rupawan..hehe
Tahniah Adi dan Lia, semoga ikatan perkahwinan ini kekal hingga ke syurga,




Setelah selesai kedua-dua kenduri, tiba masanya untuk shopping.
IKEA sentiasa dihatiku..hehe

Nasib baik pergi naik hilux, kalau tak.....

Setelah intro panjang lebar cerita pergi itu dan ini,
Kita kembali kepada cerita yang sebenar-benarnya.
Entry sebelum nie dah list macam-macam barang keperluan yang perlu ada,
rupanya tertinggal satu barang yang paling penting iaitu....

Tikar getah (sebab rumah tu lantai simen)

Bermulalah operasi seminggu berturut-turut memasang tikar getah,
Tikar getah je mampu walaupon orang suruh pasang karpet.
Bukan taknak pasang karpet tapi karpet susah dijaga.

Kerusi second-hand, dibeli dengan harga RM 40.00 sebiji
Tahan lasak n sangat berkualiti.


Langsir Ikea RM 39.90 

Al-kisahnya nak beli benda lain,teramik benda lain..sob..sob

wajah lantai simen yang sangat berhabuk walaupon dah disental dan dicuci.

Proses pemasangan tikar getah,
Harga tikar getah nie mahal jugak, segulung RM 180 (Jenis tebal)
Boleh dapatkan di S.M Shariff, Kuantan.
Ktorg pilih corak ala-ala kayu.


siap pasang diruang tamu, langsir idaman kalbu disitu,

Bilik tidur utama 

Bilik bawah

Beginilah nasib kalau beli perabot Ikea..pasang sendirilah jawapnya.

 Dapur konon-konon konsep kayu..hehe
Punya susah cari bidai kayu yang murah..akhirnya jumpa dalam ECM
hanya RM29.90 berbanding Cowboy RM 34.90 dan Kamdar RM 59.00.

saya paling suka nie...Ikea maliii
Bunga, boleh beli dengan saya.

Bantal n bulu adalah ma fav ever

Tersangat takda keje, sanggup beli green house nie.

eh...eh...pengantin lama

Yeayyyuu, Alhamdulillah tercapai jugak impian nak hias-hias rumah,
Walaupon banyak lagi kelengkapan yang belom cukup.
Insyallah minggu depan dah boleh duduk rumah baru,
Tak sabar rasanya.

note: Tujuan saya pamer harga bukan untuk menunjuk-nunjuk tetapi untuk panduan bersama.
Harap maklum.

Tip: Sebelum pindah rumah, seeloknya beli barang rumah sikit-sikit terlebih dahulu, nanti bila dah pindah tak terasa duit mengalir macam air.


Ahad, 16 November 2014

Terima Kasih sayang-sayangku


Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah masih lagi bernyawa di muka bumi Allah yang indah ini.
Terima Kasih Ya Allah atas segala bentuk rezeki yang engkau kurniakan kepada aku dan suami.

Jika orang soalkan tentang anak..hehe
Belom ada lagi dan masih berusaha..mungkin belom tiba masa yang sesuai.
Insyallah usaha dan tawakal.
Tanya diri, siapa kita untuk mempersoalkan rezeki Allah.

Okeh, nampaknya sudah 9 bulan berkahwin,
Akhirnya ktorg mengambil keputusan untuk berpindah dari rumah mertua,
Alasan, ktorg nak hidup berdikari..itu saja :)
Saya takut ada pihak yang berkecil hati dan salah tafsir, takda niat sebaliknya.

Sempena bulan November, bulan kelahiran saya, 
tak kusangka begitu besar hadiah yang saya terima dari keluarga dan juga suami.
Alhamdulillah suami mencari rumah untuk kami berdua berteduh,
walaupon hanya rumah sewa tapi saya sangat-sangat gembira dan terharu.
Terima kasih abang..luv u

Family saya di penang juga hadiahkan saya sebuah rumah untuk jadikan aset,
Terima kasih mak dan ayah..Hadiah paling besar saya terima.
Walaupon rumah di Kedah, tapi itu adalah sumber kewangan saya untuk 
tambahankan pendapatan dengan menyewakan kepada orang lain daripada dibiarkan kosong.
Terima kasih sekali lagi suami,ayah dan emak..sob..sob sangat terharu

Taknak sedih-sedih, jom kita beronok-ronok( ada ke perkataan nie) haha
Jom kita koya sorang-sorang..hehe
Mood tengah happy n tak sabar nak masuk rumah sewa dannnnnnn
tak sabar jugak nak hias secantik-cantiknya, masalahnya cantik ke???
cantik kan subjektif, kannnn

Nampaknya sejak bekerja nie, setiap kali gaji saya akan beli barang rumah sikit demi sedikit,
Padahal waktu tu takda pon plan nak pindah rumah.
Tetiba perangai doh macam mokcik-mokcik excited nampak pinggan mangkuk.
Baru saya paham, dulu-dulu tengok mak excited beli barang rumah,
sekarang nie saya dah capai tahap tu n saya dah rasa sendiri bertapa excitednya shopping barang rumah nie...sumpah syiiiookkkkkk

Saya dah buat senarai barang rumah yang wajib ada dalam rumah:
jeng...jeng..jenggggggg

1.Langsir/tirai ( Benda paling utama)
2.Kipas ( sebab rumah tu takda kipas siling)
3. Katil dan tilam (rasanya tilam lagi penting kot)
4.Peti sejuk ( senang nak beli barang basah dan simpan)
5.Mesin basuh( takkan nak basuh tangan, tak larat kottt)
6. Dapur ( wajib sebab nk masak untuk suami)
7.Pekakas dapur ( Alhamdulillah dah banyak ada, hadiah kawen, tq pada yang beri)
8. Penyapu dan mop ( kebersihan rumah perlulah jaga)
9.Iron (takkan g keje tak iron baju, ini pon hadiah kawen)
10.Almari baju (Nak simpan baju supaya kemas)

Daripada 10 barang penting nie, baru ada no 6,7 & 9 sahaja..huhu
Kena kumpul duit nak beli semua barang tu.
Takpa beli setakat mana termampu, yang penting jangan berhutang okeh.
Biar beli barang semua cash, hati pon sonang tak perlu poning-poning fikir hutang.

Saya bukan berkahwin terus hidup senang lenang dengan duit laki,
Tidak sama sekali, kami berdua berusaha mencari rezeki untuk diri dan keluarga.
Masalah kewangan tu perkara biasa bagi memulakan kehidupan berumah tangga.
Kesimpulannya, kami tak kaya dan tak miskin ..hehe

Sebenarnya ikutkan hati mau je beli barang then bayar bulan-bulan,
nasib baik suami nasihat cakap tak perlu buat macamtu.
Kalo tak mampu buat cara tak mampu, tak perlu berhutang.
Terus tepuk dahi sendiri sebab b***h sangat.
Betul cakap suami saya tu...sayang abang :) :)

Buat masa sekarang tak sabar nak tunggu gaji dan g shopping IKEA.
IKEA lagi..mau pening suami saya, tak habis-habis IKEA, macam la kuantan takda kedai perabot.
Tapi..tapi..tapi hati sudah berkenan dengan barang IKEA..camne

Untuk concept rumah..concept konon..barang basic pon takda lagi 
kemain kau murni nak berkonsep-konsep..haha
Okeh, concept rumah ala-ala klasik moden ( Vintage Cotemporary)
suka hati jek buat ayat sendiri.

contohnya seperti berikut:

Saya pon tak tau kenapa saya berkenan sangat konsep rumah putih, lantai simen,dinding batu batu.
So kuno uolsss..macam hidup zaman batu.

Kena sangat nie..rumah saya pon lantai simen jugak.

Seronoknya kalo buat storage macam nie..best..best..best

Saya suka living room yang simple n less color mcm concept minimalis nie..cantik kan

Console table wajib ada sebab saya peminat tegar console table.

Sudut laundry perlu tersusun dan kemas, mcm gambar atas nie..so  nice

Suka sangat dengan warna hitam dan putih,warna kayu, silver n gold..Dalam kepala otak 
dah pikir macam-macam nie..ohh idea mencurah-curah, sila amik baldi dan tadah ye Pn.Murni.

Walaupon rumah untuk kami berteduh kecil dan hanya menyewa tapi saya nak jugak hias cantik-cantik supaya kami berdua selesa dan sayang dengan rumah tu..ok tak sabar rasanya.
sabar dulu, bulan depan dah boleh pindah..yeayyyyyyyy

Ini adalah hadiah tahun 2014 yang sangat bermakna untuk saya :) :) (senyum sampai telinga)



Jumaat, 31 Oktober 2014

Raya 2014



Salam Aidilfitri daripada keluarga Hj. Nordin dan Hjh. Rohani


Rabu, 1 Oktober 2014

Berat badan


Assalamualaikum w.b.t

Haishhh..awal-awal dah mengeluh kan,
so, entry kali nie nak cerita sikit pasal berat badan,
Untuk pengetahuan semua, sebelum nie saya ada masalah dengan 'ringan badan' haha
kalau cakap berat badan macam tak logik pulak sebab badan sekeping je.

Saya pon asyik emo je bila orang mempersoalkan saya tentang tubuh saya,
kenapa kurus sangat?? tak makan ke?? asal keding??kurus keding tak cantik??
habis awak tu cantik sangat kerrr?? haha (jahatnya ayat aku)
disini saya nak bagitau itu bukan masalah tak makan ok, tapi masalah metabolisma tinggi.
makan tak sampai sejam dah nak ........ paham-paham lah

Nak dijadikan cerita, lepas tunang ada lagi 6 bulan untuk kawen,
saya dah nekad nak tambahkan berat badan.
Pada waktu tu saya amalkan set daripada shaklee, boleh tahan lah.
Berat naik tapi kalo kurang makan cepat je turun semula.

Still tak puas hati, saya beli pulak pil gemuk untuk gemukkan badan.
Memang berhasil sebulan naik 2kg..tapi ada masalah lain.
Makan pil gemuk menyebabkan perut saya cepat buncit dan masalah kesihatan lain.
nampaknya ada side effect makan pil gemuk tu.
Then,terus stop makan.

Sebelum makan shaklee n pil gemuk berat saya 42-43kg dengan ketinggian 164cm
Sangat-sangat kuruihh okeh..nampak macam tiang letrik
lepas makan supplement berat saya dah cecah 45kg...itu pon dah cukup buat saya gumbira.
Kiranya saya berkahwin dengan berat 45kg/164cm

Gambar semasa bujang, belom berkahwin:

sooooo kedinggggg dingg
waktu nie berat 40kg sebab busy dengan final

Inilah saya semasa kahwin plus heels 3inci/ berat 45 kg

Selepas berkahwin beberapa bulan bayangkan berat saya cecah 49kg..wowwww
Orang yang kurus je paham n nasihat saya, sabarrrrr nanti kawen berat naiklah,
so, kesimpulannya memang tepat apa yang diorg cakap.
Lepas kawen naik mendadak myb happy dengan orang tersayang.


Waktu nie nampak comel sikit lah..haha (perasan)

Then, masuk pulak bulan puasa...berat memang jatuh mendadak.
Daripada 49kg tinggal 47.4kg..maintain sampailah sekarang.
Gambar semasa raya :)

Gambar terbaru:



Nasihat saya bagi sesiapa yang keding macam saya,
1st kena sabar..2nd sabar..3rd pon sabar...hehe
sebab kesabaran adalah kunci utama.


Gambar terbaru

Saya sangat bersyukur dan happy sangat dengan berat badan sekarang.
Walaupon still nampak keding tapi, ada aku kisah??
Tak kisah pon pasal semua tu yang penting ada orang sayang..ye dokkk
Biarlah cantik dimata suami sahaja.


Khamis, 4 September 2014

DIY: Bedroom decor (rumah mertua)


Assalamualaikum w.b.t

Setelah lama menghilang, akhirnya kembali..rasanya dah hampir 4 bulan tak hupdate blog nie,
maafkan saya blogku sayang, takde masa nak hupdate setelah bekerja dan mendirikan rumah tangga,
Tambahan pula, berkongsi laptop dengan suami, tapi sekarang nie, laptopku dah kembali pulih.
Alhamdulillah.

Memandangkan laptop dah pulih, laju je saya update, dalam perancangan nak update pasal kerja baru yang tak baru sangat tapi ter' update pulak pasal decor nie.
Tak dinafikan impian selepas berkahwin mestilah nak ada rumah sendiri kan,
tetapi memandangkan rezeki yang tak mengizinkan, still duduk dengan mertua.
 siapa cakap duduk rumah mertua tak boleh decor rumah,
nak decor rumah besar sangat..haha, decor bilik pon jadilah.

Semua ini terjadi setelah dua tiga bulan membelek catalog IKEA.
Tengok itu teringin, tengok ini teringin..kebetulan suami ajak g kenduri di klang,
so, sambil menyelam minum air lah..kita ajak suami ke IKEA.
Mulanya cakap pada suami, nak tengok-tengok jerrrrrrr
siap pesan pada suami ' kalau sy terbeli barang, tolong ketuk tangan sy'
nampak gayanya tak sempat suami nak ketuk sebab dia kena pegang barang-barang tu..hehe
sorry abang, ini untuk bilik kita jugak..tehee

Mulalah misi menghias bilik yang memakan masa selama 2 hari.
Kita mulakan dulu dengan kerja-kerja D.I.Y

Projek 1:frames

Saya gunakan kertas biasa, printkan gambar yang kita nak..then potong.

Masukkan kedalam frame berkaki dari IKEA nie..frame nie berharga (RM 2.50) jer.

Lagi satu letakkan dalam frame jenis lain.


Projek 2: Pillow

Step pertama, pilih corak yang kita nak..kemudian print dan potong mengikut bentuk corak tersebut.

Step no 2, gunakan sutera saring, warna dan sequji untuk printkan corak tadi di atas kain.
Teknik nie dinamakan silkscreen printing.

Selepas siap, keringkan..kemudian saya tampal batu-batu untuk jadikan necklace untuk rusa.
Potong bentuk empatsegisama dan jahit..saya jahit guna tangan je sebab takda mesin.
kemudian, masukkan kapas dan jahit penghabisan..siappp..mudah jer.
Ohh ya, kain baldu nie dibeli di KAMDAR (RM 24) semeter.
Sarung bantal hitam geometri tu pon bole dapatkan di KAMDAR.

Ini adalah decor keseluruhan bilik.

Gambar nie diambil waktu bantal baldu blom siap lagi.Banyak benda belom letak.Suasana waktu malam.

Suasana waktu siang.

Huruf kayu MK tu dibeli di PARKSON (RM 9.90)
Ramai dah tanya saya beli mana,

Box putih tu sebelumnya berwarna dark brown n cream..punyalah nak bagi sama tema.
saya spray jadikan putih. 

tanam anak taugeh..hehe

Nak meja solek nampak menarik lagi, saya tambahkan lampu ala-ala meja makeup model di backstage gituewww

Bunga nie sumpah cantik sangat..bekas lilin beli di Romantika KB
murah saja (RM 12)


Ini pulak tempat saya tampal jadual n kertas.

Lastly, mehh tengok before n after.
Beza memang berbeza kan..(puji diri sendiri)

Apa perasaan korang bila suami masuk bilik n cakap ' wahhh syg, bilik kita macam hotel lah'
hehe..BEST KAN..projek memikat suami...ahakss


Sebelum mengakhiri entry kali nie, nak bagi tips how to decorate your room,
supaya nampak berbeza dari biasa, yang penting simple tetapi nice.

Benda utama yang perlu diubah adalah cadar katil dan langsir.
Lagi cantik kalo cadar tidak bercorak, hanya bantal kecil saja bercorak.
Cadar katil 1 warna nie bole dapatkan jenama AKEMI , sangat selesa 100% cotton.
Kalo nak murah belilah waktu diskaun, macam saya.

Langsir pulak takda halangan kosong boleh, corak pon boleh, 
saya suka yang kosong berbanding corak.
Langsir saya under RM 50, saya beli yang murah dapat 4 keping langsir.

Keduanya memainkan peranan yang sangat penting..sangat-sangat.
Setelah ubah keduanya, bole lah kita tambah element wow..
element yang menarik perhatian mata..contohnya saya letak 
alas bulu-bulu, bunga tiruan yang nampak hidup dan lampu berkaki dari IKEA.
Selain itu, bantal kecil penghias katil juga perlu..lagi bagus kalo warna berbeza-beza.

Ok lah itu saja untuk entry kali ini...TQ