Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Sabtu, 18 Januari 2014

Masakan: Macarons



Assalamualaikum.w.b.t
Akhirnyaaaa...akhirnya setelah 5x mencuba saya berjaya,
berjaya apa?? berjaya menghasilkan macarons..hoho

Itu pon nak kecoh kan, korang tak tau susah ooo nak buat.
Step kena betul, teknik betul, alatan kena bersih.
Fuhhh sebab tu orang cakap usaha tangga kejayaan.
Memang patut..memang patut jual mahal...teknik tuh teknik

Macam saya belajar sendiri memang lambat sikit la dapat.
Lainlah kalo orang pergi ke kelas masakan mesti power mehhh.
Semua benda saya belajar sendiri cuma cepat or lambat sahaja dapat ilmu tu,
Selalunya agak lambat lah kan sebab takda sifu.

Okeh cukup sudah kot bebelan saya.
Sumpah excited n seronok tahap gaban bila menjadi.
Jom tengok hasilnya.
Sebelum tu mehh saya kongsi resepi terlebih dahulu.

Bahan-bahan:

53 g putih telur 
Secubit cream of tartar
13g gula kastor 
113 g gula icing
63 g serbuk badam
Pewarna (Gel paste atau powder sahaja)

Cara-cara:
Pukul putih telur sehingga menjadi buih putih yang gebu.
masukkan secubit cream of tartar dan esen vanilla..pukul lagi 30 saat.
masukkan gula castor dan pukul sehingga menjadi meringue dan bertanduk.
Gunakan spatula,masukkan serbuk badam dan gula icing yang diayak.
Gaul secara kaup perlahan-lahan sehingga adunan bersinar dan bertali.
Sedia dipaip diatas silicon mat.

Boleh rujuk blog ini: http://natashabintikhalil.blogspot.com/2012/10/resipi-dan-tips-sweet-macarons.html
http://natashabintikhalil.blogspot.com/2013/02/french-macarons-step-by-step-with-photos.html

filling: Salted almond butter 

Badam kisar, butter, brown sugar, icing sugar dan salt

Gaulkan semua bahan, paipkan atas silicon mat dan biarkan kering selama 30minit.
Silicon mat nie sangat bagus dan sangat membantu untuk kekalkan bentuk yang cantik.
Then, saya tabur serbuk choclate on top, konon-konon berseni la..haha

Bakar pada suhu 150 darjah atau 120 darjah mengikut kesesuaian oven selama 15-20 minit.
Kalau permukaan bawah masih melekat bakar sekali lagi dalam 5minit.

Setelah bakar..sejukkan dulu baru keluarkan..tak cantik macaron saya.

Tadaaa...inilah hasilnya.






Seronok sangat-sangat bila menjadi tapi tak perfect lah sebab sesetengah ada air pocket.
Tak pelah amik mengalaman kan..kalo tak mencuba belom tahu.
Okeh sampai sini saja entry kali nie.

Assalamualaikum.


Khamis, 16 Januari 2014

Cupcakes addiction


Assalamualaikum w.b.t.
Bismillahirrahmanirrahim

Permulaan perniagaan yang baik bagi tahun 2014 ini.
Mungkin rezeki bakal pengantin.
Begitu juga berkat kesabaran dalam menghasilkan cupcakes akhirnya berjaya mencapai target iaitu untuk menghasilkan fondant flower.

Serius saya cakap pada awalnya memang tak menjadi.
Setelah belajar melalui internet melihat bermacam-macam video barulah menjadi.
Terdapat juga kekangan dalam menghasilkan fondant flowers, 
Alatan tak mengcukupi terpaksa manual dalam semua step.
Takpa lepas nie nak borong alatan menghias cupcake, rasanya macam seronok ja, macam nak teruskan kerja nie ja...haha

Tak bole..tak bole...ini sebagai sampingan di masa lapang sahaja.
Pindah Kuantan nanti akan ku cari kerja yang sesuai..hehe Insyallah
Bantu bakal suami kan lebih baik.

Tempahan akan dibuka pada bulan March sebab bulan Januari dan Februari busy dengan hari bahagia yang bakal tiba..fuhhhh

Harga mengikut jenis design yang diminta:

Design kartun 3D 6pcs = RM 30
Design Kartun 2D 6pcs = RM 25
Design bunga 3D 6pcs = RM 40
Design bunga 2D 6pcs = RM 25

Minimum order 6pcs dan keatas
Pos melalui bas, tambahan RM 10 bergantung pada tempat.

Antara cupcakes yang berjaya dihasilkan.

Makeup tools

zoom

comel kan..hehe

sweet gituhh

go green

This is my signature flower untuk fondant cupcakes,
Pasnie kalo org tengok bunga nie dah tau sapa buat..gituhh
Sebenarnya tak tau pon buat bunga apa..hentam sajalah labu.

Saya ingat nak kekalkan identiti cupcake saya iaitu bunga, ribbon bow,pearl and 
cupcake base macam bantal (pillow).

Alhamdulillah sangat berpuas hati dengan hasil tangan sendiri, Insyallah akan belajar lagi dan lagi untuk menambah skills..belom cukup matang lagi nie..hehe
Itu saja untuk entry kali nie.

Assalamualaikum


Jumaat, 10 Januari 2014

Persiapan Perkahwinan Part 4


Assalamualaikum w.b.t.
Dup dap dup dap tinggal lagi 3 minggu dan 1 hari untuk majlis kami,
Dalam kiraan hari tinggal lagi 22 hari.
Ya Allah dah mula rasa macam-macam dalam hati nie.
Sabar, sabar dan tenang..huhhhh

Sebelum mulakan entry saya nak cerita sikit tentang kahwin muda dan pendapat sesetengah pihak.
Kawen muda itu sangat bagus, banyak kebaikan kawen muda tapi,
hahhh tapi kita kena tengok pulak diri kita macam mana.
Jangan kita tengok member kawen kita pun turut nak kawen jugak..duduk sorang-sorang muhasabah diri,
Tolong pikir masa hadapan jangan kita fikir waktu sekarang, waktu muda nie.
Waktu muda memang seronok nak kawen sebab tengah hangat bercinta, semua bole kongsi kan.
Nanti bila dah masuk alam perkahwinan semuanya akan berubah.
Saya cakap ini untuk peringatan diri sendiri jugak.

Saya bagi contoh, seorang perempuan yang tak tau masak, tak tau mengemas tapi nak kawen.
Nak kawen boleh tapi kena ubah sikap tu dulu..memang kita bole belajar benda tu selepas kawen.
Tapi dalam pemerhatian saya tak, kalo macamtu perangai dia semasa muda, perangai tu akan terbawak-bawak selepas kawen..percayalah.
Semua orang boleh masak, tapi samada sedap atau tak..bagi saya kalo nak masak biar sedap.
Semua orang bole mengemas, masalahnya kemas tak macam kemas. 
bagi saya kemas biar rapi dan bersih..takda istilah kotor tapi kemas.
Memang masa tengah bercinta pasangan kita cakap " sayang, i tak kisah u tak pandai masak, u bole belajar, tak pon kita makan luar jerr"
Larat pulak nak makan luar hari-hari kan tambah sekarang kos sara hidup makin tinggi,
Gaji 2k pon belum tentu cukup pada zaman sekarang nie.
Lama kelamaan laki kita pon dah bosan, kadang-kadang itulah yang berlaku pergaduhan.

Zaman kita nie semuanya pakai duit tau, jangan kita amik mudah semua benda.
Nak kawen perlukan duit, lepas kawen nak pakai duit, beranak pon pakai duit, ada anak nak pakai duit.
Nasihat saya nak cari calon suami biarlah yang bekerja dan berkemampuan untuk menanggung kita.
Tak kisahlah gaji besar atau kecil, sapa tahu rezeki kita nanti kan, berjaya dari sudut lain.
Asalkan bekerja, bukan duduk rumah goyang kaki isteri yang pulun kerja.

Itu hanya pendapat saya, kalau tak bersetuju tak mengapa...tapi dalam hubungan kena ada sikap toleransi.
Sikap bertolak-ansur sesama kita..saya cukup pantang lihat pasangan yang ego dan taknak mengaku salah walaupon tahu salah sendiri...apatah lagi mengeluarkan perkataan maaf..cukup payah.
Dannnnn saya tak suka pasangan yang bergaduh mengeluarkan kata-kata kesat pada pasangan,
Itu sangat tidak matang plus tidak sopan ok.
Jadi bagi wanita kahwinilah lelaki yang matang ,yang paling penting tidak panas baran dan cemburu buta.

Okeh dah cukup kot bebelan diatas..itu sebagai mukadimah entry kali ini 
juga merangkap nasihat pada diri sendiri.

Alhamdulillah barang yang ditempah sudah pon siap semuanya.
Hasilnya sangat cantik dan memuaskan hati.
Nak tau barang apa..jom tengok

Button badge nie untuk semua ahli keluarga dan orang yang terlibat dalam menjayakan majlis nanti.
Direka khas oleh bakal pengantin nie.

Excited sebenarnya nak tengok semua orang pakai mesti cun mehhhhh.

Bunting untuk diletakkan di pintu masuk dewan pon dah siap..cantik okehhh
terharu tengok muka sendiri yang besaq gedabak tu..malu la titeww nanti.

Purple color

Pink color

Seterusnya bahan-bahan hiasan untuk meja guest book dan sudut photobooth telah pon siap print.
Semuanya comel-comel belaka bertemakan glass jar,
Tak tahulah kenapa saya minat sangat glass jar nie.

Penat saya design benda nie..semata-mata nak tengok yang comel-comel.

 Untuk gustbook table

untuk photobooth..props belom buat lagi.

Arinie shopping kasut kawen..hoyehhhhh dapat sudah kasut yang berkenan di hati.
Yang paling best murah rezeki bakal pengantin nie.
G pilih kasut then org kedai cakap beli dua pasang dapat diskaun 20%,
Pastu gtau mak, akak sebelah dengar..akak tu pon cakap " xpelah la dik, kongsi dengan akak bayar sekali dapat harga murah"
Saya pon apa lagi on jelah sebab kasut 100++ dapat diskaun 20% kira berbaloi lah.
Alhamdulillah murah rezeki saya n akak tu arinie walaupon tak kenal.

Cantik tak bling-bling gitu...kasut nie akan dipadankan dengan bunga tangan pearl yang cantik.
Tunggu pearl hand bouquet sampai pulak.

Begitulah kisah persiapan part 4..nantikan yang part 5 pulak, kalau tak buzy dan sempat update.

Selasa, 7 Januari 2014

Memory 2013


Assalamualaikum w.b.t
Bismillahirrahmanirrahim

Tak terlambat lagi rasanya untuk membuat ucapan dan entry sempena tahun 2014.
Tahun nie umur saya sudah pon mencapai 23 tahun..macam tak percaya ja.
Terlalu cepat masa berlalu meninggalkan kita.
Baru ja rasa tamat tingkatan 5, rupanya sekarang dah pon tamat degree.
apa-apa pon Alhamdulillah masih lagi hidup dan sihat di samping keluarga tersayang.
Terima Kasih Ya Allah.

Banyak perkara yang saya tempuh sepanjang tahun 2013 yang menjadi kenangan pahit dan juga kenangan manis.
Bagaimana daripada sebuah persahabatan menjadi permusuhan.
Daripada perkara yang positif hinggalah negatif.
Semua itu ada ujian, sejauh manakah tahap kesabaran kita dalam diri.
Perkara-perkara beginilah mengajar kita erti kesusahan, kesenangan, kehidupan dan kematangan.

Kita imbas kembali detik-detik or perkara-perkara yang berlaku semasa tahun 2013.

Keluarga:
Alhamdulillah semuanya baik-baik sahaja, rezeki keluarga bertambah-tambah.
Ayah dan emak membawa saya bercuti diluar dan didalam negara.
Ayah menukar kereta baru yang diberi nama Oppa...haha
Sebab kereta tu buatan Korea.
Kasih sayang terhadap ayah emak adik dan abang tak pernah pudar.
Sentiasa mendoakan kesihatan yang baik dan perkara-perkara yang baik sahaja untuk mereka.
Hubungan kekeluargaan bertambah erat.

Raya 2013

Padang & Bukit Tinggi, Indonesia

Hatyai, Thailand

Melaka

Sarawak

Terengganu & Kelantan

Cameron Highland

Persahabatan:
Banyak perkara yang berlaku tanpa disedari mungkin terlalu pentingkan diri atau mungkin masing-masing stress dengan final sem.
Kawan yang pantang ditegur dan menganggap teguran itu sesuatu yang serius sehingga putusnya persahabatan.
Terlalu beri muka sehingga dipijak kepala.
Rupanyan wujud friend for benefit malah terlalu ramai.
Muhasabah diri dan meminta maaf walaupon tak tahu salah siapa tetapi malangnya ego mereka terlalu tinggi..itu hal mereka dengan tuhan..tugas saya sudah selesai.
Sahabat sekolah masih lagi setia dan ada juga yang membawa haluan masing-masing.
Ada juga yang sudah bergelar puan..hehe

Raya 2013

Cameron Highland, Pahang

Syaz kawen

Percintaan:
Pada tahun 2013 adalah tahun yang ke-3 kami mengenal hati budi masing-masing dan masih lagi mengenal antara satu sama lain.
Akhirnya, kami diikat dengan ikatan pertunangan pada 12/8/2013 (Raya ke-5).
Mungkin terlalu awal bagi saya ketika itu, Insyallah jika sampai jodoh tak kira usia kita berapa pon. Kami bakal membina masjid tidak lama lagi, semoga hubungan ini diredhoi Allah dan kekal hingga ke Jannah. Amin

convo

Makan-makan

Pertunangan


Pelajaran:
Pada tahun ini merupakan sem akhir yangs angat mencabar sebab adanya degree show untuk kos saya iaitu fine art (seni halus).
Alhamdulillah selesai sudah sesi pembelajaran untuk degree tetapi masih belom grad disebabkan oleh thesis yang terlewat hantar. Tapi saya bersyukur kerana disebalik ujian yang Allah beri pasti ada ganjarannya.
Mungkin saya tak dapat grad sekali dengan rakan-rakan batch saya, tetapi janji Allah itu pasti.
Insyallah pada tahun 2014 ini saya akan grad ditemani suami dan.........
Insyallah jika dikurniakan rezeki awal. Amin
Semoga dipermudahkan segalanya.

 Degree show

Dinner
Arabian Night

ETP

fine art forever

Kerjaya:
Buat masa sekarang saya hanya fikir persiapan untuk hari bahagia dan juga siapkan thesis yang perlu dibuat semula. Namun, dalam kesibukkan ini, saya sempat mencuba nasib dalam membina kerjaya.
Pada mulanya, saya menjalankan perniagaan secara biasa-biasa untuk tempahan props majlis.
Untuk bisnes props ini sambutan agak bagus, dalam masa 2 bulan saya mendapat 5 orang customer. Itu cukup menggembirakan saya sebab props ini digunakkan untuk majlis, so bukan semua orang akan beli, lainlah kalau tudung pasti ramai beli.
Ohhh....saya dah lupa, sebelum perniagaan props saya ada menjual tudung bersama sahabat baik saya.
Ktorang juz cuba nasib dan ambil pengalaman dalam perniagaan.
Mungkin nasib tak menyebelahi sebab tak ramai order on9, ramai yang beli secara face to face.
Keuntungan tetap juga dapat.
Saya juga mengambil order untuk cupcakes fondant yang comel.
Untuk tempahan cupcakes, bagi yang mengenali saya saja yang tempah sebab saya tak buka for orang ramai sebab nanti tak menang tangan nak handle semuanya.
Saya ada menyertai kursus untuk membuat buku cerita, dengan menghadiri kursus ini tak disangka-sangka itu adalah rezeki saya, saya ditugaskan untuk melukis berdasarkan jalan cerita dan skrip yang disediakan penulis. Dengan melihat bakat yang saya ada, saya dioffer untuk menjadi illustrator untuk sebuah syarikat dan juga under sebuah Jabatan. Tetapi saya tidak dapat menerima kerja ini disebabkan banyak faktor, salah satunya saya akan berkahwin dan tinggal di kuantan tempat bakal suami.
Tetapi saya tidak kecewa, kerana saya pasti rezeki itu akan datang dan bertambah selepas kawen nanti.









Kesihatan:
Alhamdulillah buat masa sekarang kesihatan baik cuma baru-baru ini saya membuat ujian darah dan mendapati saya kurang darah dan platelet dalam darah rendah.
Saya dinasihatkan oleh doc untuk sentiasa menjaga diri, jika saya mendapati hamil kena sentiasa dipantau takut berlaku pendarahan semasa atau selepas melahirkan anak.
Saya sangat happy sebab berjaya naikkan berat badan saya, orang selalu cakap saya keding sekarang nampaklah berisi sikit...no more keding ding ding
Sebenarnya banyak perkara yang tidak disangkakan berlaku, saya jatuh lubang lah, saya melecur separuh badan. Saya anggap ini sebagai penghapus dosa-dosa saya.
Paling saya tak bole lupa adlah masalah jerawat yangs angat teruk dalam hidup.



Kewangan:
Bab kewangan masih lagi bergantung pada ayah dan emak, dan juga tunang..haha
Duit yang saya dapat saya gunakan sepenuhnya untuk persiapan perkahwinan, shopping untuk diri sendiri tu masa awal-awal tahun sahaja, masuk pertengahan tahun dah sibuk nak beli barang kawen.
Tapi dalam membeli itu dan ini rezeki saya tak penah putus, sumber kewangan sentiasa ada walaupon saya sebenarnya seorang yang boros.
Masuk tahun ini, azam saya tidak boros dan bijak menguruskan kewangan sebab nanti saya menjadi suri rumah sepenuh masa untuk beberapa bulan..hurmmmm



Alhamdulillah sudah masuk 2014.
2013 melabuhkan tirai.
Setiap apa yang terjadi ada hikmahnya.
Semoga tahun ini lebih baik daripada tahun sebelumnya.
sama-sama kita mencari keredhoan Allah pada tahun ini.