Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Khamis, 31 Disember 2015

Pregnancy journey: Zuriat (TTC)




Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah segala puji bagi Allah,
Selamat menempuhi tahun baru 2016 kepada semua,
Tahun yang membawa seribu keceriaan kepada kami, InsyaAllah
Seperti sedia maklum, saya seorang (TTC) atau sedang berusaha mendapatkan zuriat.
Alhamdulillah Ya Allah, berkat kesabaran selama 1tahun 8bulan, Allah kurniakan permata yang indah walaupun masih lagi baru tetapi saya tersangat bersyukur dan gembira.
Saya menaip entry ini pada SELASA 15 december 2015, kandungan saya (15w 2d)
minggu depan masuk 4 bulan..Alhamdulillah
Semoga permata kecil ini dapat bertahan dalam rahim ibu sehingga cukup 9 bulan,
membesar dengan sihat dan sempurna fizikal serta mental.

Persoalan bagi TTC yang lain, Macam mana saya boleh mengandung?
Supplement apa yang saya ambil?

Jawapan bagi persoalan diatas, saya hanya berserah kepada Allah S.W.T 100%, sentiasa berdoa dalam solat supaya dikurniakan zuriat, Sebelum disahkan hamil saya amalkan jus perawan d'herbs, penjagaan wanita Dr. Herba dan kod fish oil blackmore.Saya tak tahu yang mana satu berkesan sebab saya jenis makan ubat on off, kalau ingat makan, tak ingat tak makan...hehe

Ohh, sebelum saya terlupa, saya ada mengikuti segala arahan dan cadangan melalui group di Fb, iaitu group HCN( Hamil Cara Natural) under Dr.Salwa, Pelbagai maklumat saya dapat melalui group tersebut, Mungkin mengikuti langkah-langkah yang diajar oleh Dr. Salwa saya berjaya hamil..Semuanya berserah kepada Allah S.W.T yang memberi rezeki..Kita sekadar berusaha yang terbaik.

Sampai satu tahap saya selalu pujuk suami jom buat rawatan kesuburan, sampai saya sendiri tanya doc boleh tak saya ambil pil clomid untuk dapatkan zuriat, Nasib baik lah semua doc tak kasi ambil sebab perkahwinan saya masih muda, masuk tahun kedua baru diorang kasi.Ikutkan undang-undang saya sendiri, maunya makan pil tu. Suami saya always nasihat, 'sabar sayang nanti dah tiba masa adalah rezeki kita'..sob..sob

Kronologi sebelum tahu mengandung:

31/8/2015: 
Saya mengambil keputusan untuk berhenti kerja, so, pada tarikh  31 ogos adalah hari terakhir saya bekerja.

1/9/2015: 
Period datang seperti biasa selama 7 hari.

Sepanjang bulan september saya cuba gunakan ovulation strips apabila masuk hari ke-14 iaitu waktu subur sehingga hari ke-16 tak silap, tetapi hasilnya tetap 1 line (-ve) sokmo.
Berbakikan 1 pcs saya simpan, sayang pulak nak guna padahal beli murah je RM 0.80/pcs.
Sepanjang september saya hanya duduk di rumah dan tidak bekerja, banyak masa dihabiskan dengan suami..ehem..ehem..ehemmm

1/10/2015:
 Sepatutnya period datang sebelum atau selepas tarikh ini sebab cycle period saya tak menentu 28 hari-36 hari.

3/10/2015: 
Period lewat 2 hari, berbakikan 1pcs ovulation test sengaja test urine pagi-pagi waktu subuh, terkedu kejap sebab keluar double line, dalam hati 'takkan tengah subur kot, sepatutnya dah period'..sebenarnya saya ada baca satu blog tentang test urine mengunakan ovulation test untuk test kehamilan, kalau naik double line maksudnya pregnant.Perasaan berbelah bagi, nak percaya ke tak nak.

8/10/2015: 
Jam menunjukkan pukul 2 petang, tetiba rasa ada cecair keluar melalui kemaluan, dalam hati OMG takkan dah period, baru je fefeling pregnant..hahahaha.
Terus g tandas dan cek, ha ah lahhh darah, dah period bulan nie (kecewa) terus text suami cakap 'abang, saya dah period', suami balas ' takpe sayang, kita cuba lagi eh'
Then, terus capai tuala wanita dan pakai. 
Malam tu cek lagi eh darah dah kering, aku nie period ke tak..tunggu jelah esok.

9/10/2015: 
Darah dah takde kiranya belum period. So,period lewat 9 hari, tetapi saya tak syak apa-apa sebab period memang ting tong, penah sebulan tak datang, mintak pendapat suami, perlu ke beli pregnancy test, suami cakap tak payah lagi sebab period awak kan selalu lewat.
Pagi tu hantar suami pergi kerja then singgah rumah mak mertua makan nasi n tidur, bertuah punya menantu..keh3

Petang tu bangun je tidur terasa kepala memusing, badan berangin dan tak sedap badan,tak pernah pulak rasa macamnie bila sakit.Terus capai kunci kete balik ke rumah, otw balik rumah hati berbelah bagi, nak berhenti ke tak dekat 7 eleven beli pregnancy test, Akhirnya saya mengambil keputusan untuk beli tanpa pengetahuan suami.

Sampai je rumah, bukak pintu terus lari ke tandas, tawakkal jelah dengan segala keputusan yang bakal muncul..jeng..jeng...jenggggg
Waktu nak test tangan dah mengiggil-gigil macam orang Parkinson, Bismillah dulu then letak, Ya Allah tergamam kejap sebab line naik dengan laju sekali, terus terpampang double line merah pekat.
Ya Allah, first time dapat double line, memang sangat-sangat teruja dan terus menangis teresak-esak, macam biasa capai enset snap gambar dan hantar pada suami. 'Abang, sayang pregnant..Alhamdulillah'..tau tak suami balas apa 'seriously, awak jangan main-main'...Ini betul-betul lah bang bukan cobaan..mau saya tulis gitu tapi takleh nak fikir panjang sebab otak tengah blank.
keluar dari tandas terus sujud syukur.Terima Kasih Ya Allah. Suamiku begitu excited terus cakap ' 'nanti balik abang beli pregnancy test lagi, esok kita test lagi ok'

10/10/2015:
Masih tak percaya, bagun subuh terus capai pregnancy test yang suami beli semalam, test waktu subuh lebih elok sebab air kencing pertama kan..tup tup asal naik satu line je nie, padahal semalam test waktu petang bukan main laju lagi naik double line.Malas nak pikir, biar jelah dalam tandas kejap, 5 minit kemudian still tak puas hati, pergi tengok keputusan dan terus tersenyum :)..nasib baik naik double line,myb sebab test tu murah kot lambat sikit naik..hehe..kejut suami dan tunjuk result. Suami pon tersenyum..hehe
Petang tu pulak, sebab terlalu excited, test lagi..hahaha. Suamilah g beli sampai dua, kan dah gatai tangan nak test lagi, Alhamdulillah kali nie laju je naik double line, kenapa pagi tadi gunakan jenama yang sama tapi lambat..pelikk..biarkan yang pasti double line :) 

Inilah hasilnya:

Atas sekali ovulation test, no 2 dan kebawah pregnancy test.

Masalah yang dihadapi sepanjang mengandung trimester pertama:

Sepanjang mengandung trimester pertama masalah yang paling rungsing adalah spotting dan keputihan. Spotting kekadang fresh blood, kekadang brownies then keputihan pulak dari putih sehingga bertukar coklat..emosi sangat terganggu sebab first time mengandung tak biasa dengan perkara macamnie.Boleh dikatakan setiap minggu mesti spotting fresh blood keluar tapi sikit je, dalam setompok, nama pon spotting kan..Keputihan pulak MasyAllah sangat banyak dan tidak selesa,rasanya setiap bulan doc kasi ubat insert ntuk hilangkan keputihan tapi tak jugak berhasil.
Alhamdulillah sekarang kandungan berada di trimester kedua masalah keputihan beransur pulih tetapi beberapa hari lepas bila dah ada tenaga untuk kemas rumah, pulun lah kemas secantik-cantiknya, keesokkannya amik kau keluar fresh blood yang banyak, memang panik habis..apa yang saya buat adalah bed rest sahaja.

Trimester pertama:

Morning sickness-
Bermula 8w dan keatas, muntah tak kira pagi petang atau malam.Lambat makan muntah angin, terlebih makan pun muntah. Tapi tak delah teruk sampai 24jam kena baring, masih lagi kuat untuk membuat kerja-kerja rumah, cuma tak buat kerja berat. Suami sangat-sangat membantu. 

Pedih ulu hati- Panas perut dan dada kalau makan lewat

Badan berangin- Sokmo sendawa n kentut..hehe

Air liur pekat- Susah betul nak telan air liur

Lidah payau- Gula-gula wajib ada

Banyak tidur- Pagi,petang,siang,malam tidur..Asal letak kepala je terlelap.

Malas- Sumpah malas nak mampos, kain baju,rumah tak terurus, malas masak dan tak lalu makan masakan sendiri.Nasib baik suami uruskan kerja-kerja rumah..hehe

Sakit kepala- Sentiasa pening kepala n tidur

JERAWAT- Memang disaster, jerawat super duper banyak dimuka, atas kepala, kawasan yang tak penah naik seperti belakang badan dan dada pon naik dengan jayanya. Malu nak keluar rumah sebab jerawat teramatlah banyak dan berminyak.

Sakit pinggang- Kadang-kadang je rasa, tulang bontot pon sakit.

Breast sakit- Bengkak dan sakit disentuh.

Kerap kencing- Tak kira masa asyik nak shishi je.

Kawasan ari-ari rasa berdenyut-denyut dan nyilu.

Hilang selera makan- Bila masuk 9-12 weeks,Tak lalu makan, tapi sentiasa lapar,sekarang 15w nafsu makan macam dinosaur.

Tak boleh minum susu, muntah terpancut keluar memang dasyat.

Tak bole tengok or update instagram rasa pening nak muntah, bukak FB je boleh (pelik sungguh)

Takda langsung mood untuk shopping baju atau mendeco rumah. Bayangkan sebelum nie kalau g IKEA macam orang gila nak beli itu, nak beli ini..Boleh pulak waktu pregnant nie g IKEA macam orang takda nafsu dannnn tak beli apa-apa (magic) hahaha

Lepas dah confirm diri ini pregnant, ajak la suami pergi check di Klinik swasta untuk pastikan diri ini benar-benar pregnant. Semasa menunggu giliran, perasaan sangat gementar takut-takut baby hilang dalam perut..hehe

Masuk je bilik doc, gtau doc nak sahkan kehamilan, doc tanya dah buat urine test,saya jawab sudah, so doc cakap ok lah tak perlu buat lagi sebab dah confirm naik double line.Then, doc mintak saya baring untuk scan perut..Doc letaklah gel then letak alat di perut, lama pulak doc godek-godek perut saya, lagilah nervous sebab doc macam tercari-cari..dannn akhirnya jumpa juga kantung baby tapi terlalu kecil, ikutkan saiz 6w 5d..Boleh pulak doc tu cakap' kalau ikutkan 6w dah nampak janin, kantung awak macam kosong je'...potong terus mood happy bila doc cakap macam tu.
'Takpe, kita tunggu lagi 2 minggu untuk tengok pekembangan janin'..balik dengan perasaan risau dan asyik terpikir je pasal baby..sob sob..sob

Inilah rupa kantung baby.

Ikutkan kiraan saya walaupon bukan doc baru 5w tapi kenapa doc cakap kandungan saya dah 6w lebih, confuse kejap..Kemudian semasa kandungan 8w kiraan saya, dengan harapan pergi klinik tu dapat doc lain, tup tup doc yang sama bertugas, boleh pulak dia kira kandungan saya dah 10w.
Scan untuk kali kedua, jawapan yang sama, 'kantung awak kosong,ikutkan 10w dah nampak janin dan heartbeat tapi dalam kantung awak cuma ada peti makanan baby' huaaaa sedih sangat waktu nie.
Boleh pulak doc tu cakap 'Maybe kandungan nie tak jadi, sebab takde apa-apa perkembangan, awak tunggu lagi 2 minggu, kalau turun darah maknanya miscarriage dan awak kena pergi hospital untuk cuci'...Ya Allah bertapa sedihnya waktu tu tapi muka cool je boleh lagi sengih-sengih.
Keluar dari bilik doc suami cakap 'Takpe, kita tunggu, ada tu cuma tak nampak lagi' sob..sob..sob

Ikutkan gambar scan nie, bole nampak kantung semakin membesar dan ada peti makanan baby n tepi sebelah kanan ada dot kecil kemungkinan janin (8w). Waktu nie naluri kuat mengatakan dot tu baby..huhu

Cukup 2minggu sepatutnya pergi scan untuk kali ke-3 tapi gtau suami tak nak g sebab doc tu menakut-nakutkan bukan bagi ayat untuk kita tenang. Tertangguh beberapa hari, baru gagahkan diri ajak suami.Tawakkal jelah dengan sebarang kemungkinan. Ada rezeki ada, Takde usaha lagi.
Allah dah aturkan apa yang terbaik untuk kita.

Scan kali nie, Alhamdulillah doc yang saya nanti-nantikan, doc nie sangat ramah dan lemah lembut,
kandungan dah masuk 10w, doc tu pon lakukan kiraan semula, dia pon cakap betul kiraan awak dah 10w hari nie..kannnnn dah cakap doc sebelum nie salah kira..ish..ish..ish
Tiba masanya untuk scan, ikutkan hati taknak pandang screen n nak pejam mata sebab takut, tapi curi-curi jugak pandang, sebaik saja doc letak alat scan terus nampak baby, dah sempurna fizikal...Alhamdulillah terharu sangat, terus doc cakap 'Nampak tak nie, dah ada kepala,tangan,kaki'..
Saya dengan tak malunya tanya doc, 'Heartbeat baby dah ada belum', doc pon zoom, Alhamdulillah jantung baby bergerak-gerak..part paling best baby siap berjoget-joget lagi..suami sangat teruja ' Eh, dia gerak lah doc'..doc pon cakap 'baby dah boleh gerak, nampak tak dia lambai tangan dekat awak'...terus suami mintak izin untuk snap gambar n record video..Alhamdulillah Ya Allah, segala kerisauan berakhir.

Alhamdulillah anak ibu dah 10w..Terima Kasih Ya Allah, akan saya jaga sebaik-baiknya permata indah rezeki daripada-mu Ya Allah.

Semoga anak ibu membesar dengan sihat, kuat demi ibu dan ayah, jadi anak yang soleh ye sayang.
Ibu dan ayah tak sabar nak peluk dan cium awak.
Sambungan next entry sebab dah letih menaip...simpan dalam draft dulu :)




Ahad, 1 November 2015

Suri rumah vs bekerja


Assalamualaikum w.b.t
Alhamduillah setelah sekian lama menghilang akhirnya saya kembali,
Rindu sangat-sangat nak update blog selalu macam zaman bujang dulu.
Tapi apakan daya hanya rindu semata-mata.

Syukur ke hadrat ilahi dengan apa yang Allah kurniakan kepada kami berdua,
walaupon masih berdua belum bertiga, tak mengapa, perancangan Allah lebih baik.
Buat pengetahuan semua, saya telah berhenti kerja atas sebab-sebab tertentu.
Memang seronok kerja dikelilingi budak-budak yang comel lotey,
buat kerja yang kita suka tapi apakan daya tidak bertahan lama.

Saya memilih untuk menjadi suri rumah sepenuh masa, sambil-sambil ambil tempahan kuih moden dan ada lagi kerja lain. Berhenti kerja bukan bermakna rezeki tersekat disitu, InsyaAllah ada rezeki yang lain menanti.

Punca saya berhenti kerja kerana kesian pada suami, suami kerja dari pagi balik malam, balik malam saya tak balik kerja lagi, hari dia cuti saya kerja, ktorg memang susah nak spend masa bersama.
Penuh dengan aktiviti disamping masih muda, ktorg kena serius fikir tentang zuriat.
Lainlah kalo kerja office hour malam dapat bersama, saya kerja tak tentu masa,
kadang-kadang terlebih masa demi anak murid, markah cemerlang dalam tangan.

Paling saya sedih, selalu ditinggalkan sebab bekerja, kenduri kawan terpaksa korbankan, family event tanpa saya, nak balik kampung pun susah..sob..sob
Saya akui, bila situasi macam nie berlaku memang teramat stress, dengan perjalanan rumah ke tempat kerja jauh, balik malam drive sorang, duit minyak kereta separuh dari gaji memang stress.

Suami banyak kali menyuarakan suruh berhenti kerja, berhenti kerja, tapi saya jenis cepat kesiankan orang sampai terlupa perasaan suami sendiri. Ampunkan dosaku Ya Allah.
sampai suatu masa, saya tekad untuk berhenti kerja, saya tak rugi apa-apa malah beruntung dapat menjaga, melayan suami tercinta dirumah.

Rezeki Allah itu luas, selepas berhenti kerja, suami suarakan supaya on plan yang ktorg tangguh hampir setahun iaitu membuka baking class for kids, ramai yang menyokong dan memberi kata-kata positif, Ayah pulak cakap, jangan sia-siakan bakat yang ada, zaman sekarang bukan zaman bekerja makan gaji, zaman sekarang kita kena create kerja sendiri, kitalah boss, kita pekerja.
Maka, terciptalah Warna Warni Art and baking Studio. Sebulan juga saya amik masa untuk siapkan logo, flyer, setting tempat, bermodalkan duit pinjaman pama dan gaji terakhir, suami pon topup sikit-sikit. Pada mulanya nak buka baking class sahaja tapi fikir semula bakat seni yang saya ada takkan nak sia-siakan, so terciptalah kelas pertama di kuantan yang menggabungkan art n baking dalam satu matapelajaran.

Bulan Oktober, permulaan yang baik, buat masa sekarang pelajar baru 10 orang, lagipon classroom boleh muat 8 orang sahaja, so, saya adakan dua sesi, sesi pagi dan petang.
Begitulah liku-liku kehidupan seorang isteri dan seorang pekerja.
Selagi kita patuh dan taat pada suami, InsyaAllah berkat rezeki yang kita dapat.

Warna Warni Art and baking Studio (Kuantan,Pahang)

Isnin, 8 Jun 2015

Bertandang 08022014


Assalamualaikum w.b.t
hahhh, bila sekali update terus nak update hari-hari kan..hehe
untuk entry kali nie nak cerita  kisah tahun lepas punya,
dah 1 tahun lebih baru nak cerita kan,
dah takda cerita sangat nie..hehe

Pada 8.2.2014 adalah majlis bertandang sebelah lelaki,
tetapi ktorg juz buat majlis menyambut menantu sahaja.
Yang paling best adalah,
Kenduri untuk 3 orang skali..kenduri ada 3 pengantin..haaaa
semua tetamu keliru sebab nama pengantin lelaki semuanya
bermula dengan kamarul.

Ikutkan pengantin yang paling baru ktorang lah,
then abang ipar berkahwin awal 2 bulan dari ktorang,
adik ipar dah kahwin lama tapi baru buat majlis..gabung sekali senang kan.

Nama pengantin perempuan pulak semua sedap-sedap,
saya je nama orang lama..keh3

Memperkenalkan biras-birasku yang cantik n comel
kak Rumaisha vs (abang ipar) dan Qistina Raisha vs (adik ipar)
Adik ipar sama umur nie dan satu UiTM.

Waktu nie saya dah tanggalkan makeup sebab solat,.huhu
dah tak cantik..hahahaha


Lupa..tema baju warna gold dan grey..hentam sajalah labu,
kawen budget katakan.
Semua barang kahwin,baju sewa dari AtuZ penang, bawak ke kuantan.

Letak sikit gambar makeup bapok tebal..kah3

Suami main panas sebab tu gelap sikit..haha sorry bang


Mak ayah tercinta

Family saya yang sempoi..hehe



Antara kawan-kawan suami yang hadir memeriahkan lagi majlis.
Tq korang datang jauh-jauh bawak hadiah besar-besar.


member sekolah MRSM (suami)


Kawan-kawan saya dari sekolah rendah, diorg belajar di UIA, dekattlah nak datang.

sae dan shita..rindu diorg

terlebih tinggi

Majlis berjalan dengan lancar, terima kasih yang sponsor kek,sponsor pelamin,
 photographer dan hadiah kawen yang banyak..terima kasih tak terhingga.
(walaupon ktorg menumpang je..hehe)
Moga kalian dimurahkan rezeki..aminn

Pelamin ikut tema pengantin lain..haha
Ktorang ikut tema warna khemah,

kek yang super moist dan sedap.


Nak kongsi sikit gambar ktorg..hehe
Biar gambar berbicara..gituhhh

Alahai seketoi ja..boleh lah

Gambar edit sendiri je..sebenarnya banyak lagi tapi malas nak edit.
okeh..entry yang begitu simple kan.
Sengaja buat entry nie supaya gambar tersimpan rapi dalam blog.
Takda masalah gambar hilang dalam laptop or phone.


Harap-harap 10 tahun lagi still slim macam nie..hehe






Selasa, 2 Jun 2015

Pregnancy journey: Saya TTC


Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah blog nie masih lagi bernyawa..hehe
lama rasanya tak update sebab terlampau sibuk kerja.
orang lain pon kerja jugak tapi ada je masa upadate blog,
semua tu hanyalah alasan semata-mata.

So, tajuk kita harinie adalah golongan istimewa,
golongan terpilih, golongan TTC (trying to conceive)
atau dalam melayunya 'berusaha mendapatkan anak'

Ok,macam mana nak mula eh??
sebenarnya malu nak cerita pasal perkara nie sebab malu sangat 
dengan kawan-kawan yang kawen sebulan dua dah lekat,
ramai yang bunting pelamin..alhamdulillah diorang sihat dan dapat rezeki awal.
Berbalik kepada saya, harinie genap 1tahun 4 bulan usia perkahwinan kami,
tapi langsung takda tanda-tanda, buat masa sekarang nie
ktorg dah cuba kaedah ubat-ubatan dan urutan tapi 
tidak jugak menjadi..belom ada rezeki lagi nampaknya.

Sebenarnya suami langsung tak kisah, setiap hari bagi semangat 
yang tak putus-putus, 'Ya Allah terima kasih jodohkan aku dengan seorang
insan yang sangat memahami dan caring'.

Nak jadi cerita, saya berkahwin pada 2/2/2014..semasa bulan 4,
saya tak datang bulan, after 3 hari perasaan ingin tahu sudah membuak-buak,
so senyap-senyap pergi farmasi beli pregnancy test,
beli bukan 1 tapi 3, sebab tak sabar sangat, lepas beli terus test.
jawapanya memang comfirm la -ve kan.
so, tak puas hati... esoknya bangun subuh terus test lagi sekali,
lagi sekali la -ve dan hampa kan.
pastu terus rasa hampa n google itu dan ini,
sebab tak datang bulan, otak pon dah set simptom-simptom hamil,
konon-konon penat la itu lah ini lah, tunggu lah sampai 2minggu still belom turun darah.

Perasaan ingin tahu datang semula, berbakikan 1 pregnancy test yang belom guna,
Bangun subuh cek lagi sekali n lagi sekali hampa..sedihh.
Dalam hati tertanya-tanya 'aku tak period tapi tak megandung'.
Tunggu punya tunggu cukup sebulan miss period.

Rasa tak sedap hati, ajak suami ke klinik swasta untuk cek dan scan perut.
Masa daftar, saya cakap pada nurse nak scan perut sebab dah sebulan tak period
takut-takut ada masalah lain.
Tau tak nurse tu tanya dah buat buku pink, ikutkan dah 9 minggu 1 hari nie.
Nurse pon gtau doc 9 minggu 1 hari, memandai je padahal belom confirm lagi.
Perasaan waktu tu takdalah berharap sangat..redho je.
Masuk la bilik doc, doc tanya itu dan ini..saya mintak untuk scan perut nak tengok kenapa 
belom datang bulan. Doc pon scan and then tadaaaaa!!!
ohhh patut la period awak terganggu, nampak tak nie...kedua-dua ovary awak ada cyst.
sebelah kanan 4.6cm dan kiri 2.4cm rasanya.
kecewa plus takut semua ada, tapi doc tu kata jangan risau sebab cyst jenis biasa n bila-bila masa akan hilang.. lega sikit rasa,fuhhhh.
Doc bagi lah nasihat itu ini n doc cakap kenapa tergesa-gesa nak anak, baru lagi kawen,
honeymoon setahun dulu pastu baru fikir pasal anak.. hehe 
betul jugak tapi seronok tengok baby, geram sangat.
i cannot tahan tengok baby comel montel rasa nak gigit.
so, untuk cyst memang doc tak kasi ubat juz wait n see, nxt app lg 6 bulan,
doc nak tengok pekembangan cyst, kalo saiz makin besar melebihi 6cm,
terpaksa kena operate buang cyst, soo takut

Selama 6 bulan tu saya amalkan makan makanan sunnah dan cuba alternatif lain,
Alhamdulillah pergi scan perut waktu bulan 11 cyst dah takda, miracle.
sampai doc pon terkejut, betul ke awak ada cyst, saya siap tunjuk gambar scan cyst yang sebelum nie.
Tapi semasa bulan 12 period saya sekali lagi tak datang selama sebulan,
waktu tu beranggapan cyst dah takda maybe mengandung nie dengan penuh harapan berharap.
Jangan cakap la, rasanya semua golongan TTC buat perkara yang sama,
pregnancy test tu jangan cakap berapa banyak beli n test,
rasanya dah habis beratus-ratus, daripada beli yang murah sampailah clear blue digital yang mahal tu.
Sekali lagi pergi ke klinik lain pulak untuk scan perut samada pregnant or cyst muncul semula.
Doc pon scan, doc kata takde pape, rahim cantik, ovary normal.. takde apa-apa perlu risau.
so balik dengan perasaan hampa 'tak mengandung tak sakit'.

Pergi berurut lah, rawatan aura, diorg pulak bagitahu peranakan senget, ovary terlampau ke kanan,
tak hasilkan telur mungkin tak subur tapi bole rawat..macam-macam, kadang-kadang tu rasa macam putus asa pon ada tapi cuba tabah dan fikir 'aku baru tunggu setahun, macamana perasaan orang yang tunggu bertahun-tahun, ada yang 5,7,10 tahun, tabahnya hati diorg'
Mungkin stress kerja n stress dengan orang sekeliling yang tak pernah faham kita.
Family saya sangat memahami, tak banyak tanya.

Dulu asal period lambat sehari dah cek,
sekarang dah sampai tahap tak heran, tahun nie langsung tak beli pregnancy test,
Sekarang nie kena usaha lebih n tak bole putus asa,
banyak lagi cara yang belom cuba, Insyaallah dengan izin Allah,
mana tahu tahun nie dapat merasa pengalaman yang paling berharga,
pengalaman megandung, melahirkan n membesarkan zuriat sendiri kan.
Dulu tengok kes buang bayi cuma rasa simpati n kesian,
sekarang nie pantang dengar berita buang bayi terus menangis macam orang meroyan..huhu
Kalau taknak anak tu jangan buang, kasi saya, saya sanggup jaga n besarkan 
dengan penuh kasih sayang.

Cemburunyalah tengok orang lain ada anak comel-comel,
Pergi shopping tengok baju baby rasa nak beli sangat-sangat.
Bilalah dapat merasa jadi ibu nie...huaaaa 
Mungkin banyak hikmah yang tersembunyi, Allah turunkan ujian untuk
hambanya yang terpilih, semoga tahun nie diberikan berita gembira.
Doakan saya dan suami dikurniakan zuriat yang soleh dah solehah.
semoga kami dijauhi daripada sebarang penyakit yang bahaya.Aminn

comelnya lara..gerammmmm


Isnin, 19 Januari 2015

Home decor dan D.I.Y project (rumah sewa)


Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah blog nie belum lagi terkubur disebabkan komitmen 
sebagai seorang isteri, pekerja dan suri rumah..fuhhhh 
Beginilah rasanya bila memikul tanggungjawab,
Bukan lagi boleh berseronok dengan kawan-kawan,
Keluarga diutamakan.
Suami sajalah sebagai teman karib dan sahabat saya.

Apa-apa pon saya bersyukur sangat ditemukan jodoh dengan seorang yang sangat memahami dan tak pernah merungut walaupon bermacam-macam dugaan yang kitorg tempoh sepanjang perkahwinan nie. Bersyukur juga dengan rezeki yang Allah bagi kepada kami walaupon di usia perkahwinan hampir setahun belum dikurniakan rezeki zuriat.
Allah adalah sebaik-baik perancang, mungkin belum tiba masanya lagi,
mungkin juga diberi peluang untuk perbaiki diri dan matangkan diri terlebih dahulu.
Doakan yang baik-baik sahaja.

Keluarga yang paling banyak membantu dalam mengharungi kehidupan baru yang serba serbi kekurang.
Normal lah tu baru nak mulakan kehidupan, tapi jangan pula kita pandang diri kita dari perspektif yang tidak setaraf..pandanglah pada mereka-mereka yang kurang mampu.
Cermin diri, Alhamdulillah walaupon baru berkahwin kehidupan serba lengkap, lagipon tinggal berdua apalah sangat.

Okeh..disebabkan tangan saya tak boleh duduk diam, ada je benda yang saya nak buat.
Boleh dikatakan setiap hari keje nak mengemas je, nak rumah nampak macam showroom..haha
Bila kita berkahwin automatik otak fikir nak cantikkan rumah je, fesyen itu dan ini saya dah tak amik port sangat sebab saya nak cantik dengan suami saja.

Tapi saya hanya beli apa yang termampu, lainlah banyak duit bolehlah beli itu ini kan.
Kebanyakkan barang rumah hadiah kawen, sponsor, ikea (beli yang murah2) dan barang terpakai beli melalui mudah.Tak susah nak cantik tapi kena usaha la.
Kalo bole 24jam bukak mudah usha barang-barang rumah.

Suami saya ikut saja, lagipon bab beli-beli barang rumah nie saya tak bebankan suami,
Saya ada gaji, saya guna gaji untuk beli barang-barang rumah..Suami sangat-sangat membantu,kalo ada duit dia akan bagi saya, belanja barang apa yang saya nak, kadang-kadang tu cakap " abang nak beli nie, nnt saya bayar eh"..alih2 tak bayar pon..keh3
Tapi bagusnya dia tak mintak..keh3

Setiap bulan ada je terfikir projek cantikkan rumah, buat masa sekarang nie hajat nak cat rumah belom lagi tercapai sebab kekangan masa..tahun nie baru merasa nikmat sabtu ahad bersama suami.
sebelum nie bekerja mmg takda masa untuk suami, kesian dia.

Dalam perancangan nak cat wall zig zag untuk ruang tamu,
nak buat ala-ala kat bawah nie..grey color.


Tema rumah pada mulanya nak hitam,putih then akk ipar kasi sofa grey so tema dah lari,
sekarang nie rumah dah ada macam-macam color,
So sekarang kekalkan hitam,putih then tambahan warna biru,kelabu,coklat n hijau.
Boleh dikatakan earth color lah..haha

Ruang tamu serba ringkas n barang pon minima.
Ruang tamu dan ruang makan kongsi, so sangat sempit.

Sangat gila n tak tahan tengok cushion cover yang cantik-cantik.
Kalo boleh nak beli semua dan setiap bulan tukar baru..hehe

Suram je ruang tamu 

Almari laci terpakai dibeli dengan harga RM 150 dicat semula.
Dijadikan rak tv.


Perhiasan atas meja yang sentiasa berubah-rubah mengikut mood.


Ruang makan, rasanya nak cat wall nie stripe hitam putih..fikir-fikir

Jam Ikea RM 3.50 ditukar kepada jam gantung dengan 
menggunakan belt terpakai.


Sangat suka dengan dapur, so dapur kena kemas n cantik.
Hari-hari masak maaa.



Spices n pelbagai tepung


Ruang tangga, naik-naik terus nampak nie.



Bilik tidur utama serba putih.

leaf wreath menggunakan daun dan dawai

siap dihiasi dengan lampu liplap lagi.

Terlampau obses dengan hasil kraftangan, sekadar menjadi hiasan atas almari.
Almari baju yang lari tema sebab jimat kos beli yang murah under RM200


Hiasan luar rumah, acah-acah rajin katakan,



Proses mencantikkan rumah belom lagi selesai, kayuh pelan-pelan sampai hajat tercapai.



Home sweet home