Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Isnin, 25 Januari 2016

Pregnancy journey:Checklist keperluan ibu dan baby



Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah kandungan sudah masuk 21weeks (5bulan++)
Terima kasih Ya Allah atas kurniaan-Mu ini.
Ikutkan dan bole check jantina baby, Tapi saja nak tunggu kandungan 25weeks
baru nak pergi klinik dan scan.
Naluri keibuan nie merasakan macam baby girl..hehe
Alhamdulillah ibu dah rasa awak gerak-gerak walaupon tak kuat.
Apa-apa pon kita tunggu dan lihat, semoga anak ibu membesar dengan sihat ye sayang.

Rasanya dah bole kot buat checklist untuk barang keperluan baby dan ibu.
Zaman sekarang semuanya pakai duit, tambah barang baby di pasaran mahal-mahal,
Niat nak kumpul duit untuk keperluan baby tercapai jugak walaupon tak consistent masukkan duit dalam tabung..keh3
 (siap buat tabung lagi..hehe)

Bila agaknya bole mula membeli barang baby?
Kalau ikut petua orang dolu-dolu, seeloknya beli semasa kandungan 7 bulan keatas,
Bila baca blog pengalaman ibu mengandung rata-rata cakap 7 bulan dah tak larat nak jalan, sakit kaki, badan berat, sakit pinggang sampai hilang mood shopping.
Kebanyakkan nasihat supaya beli barang baby bermula 5 bulan dan keatas sebab waktu tu masih lagi aktif dan mudah bergerak.
Nurse pon cakap bila masuk kandungan 28weeks dah kena siap segala keperluan bersalin.
Takut bersalin awal (mintak dijauhkan)
Ikutkan keadaan ekonomi sekarang rasanya masuk 5 bulan boleh beli sikit-sikit,
takdalah terasa sangat duit mengalir macam air.( betul jugak)
Lainlah kalau duit banyak bolelah beli sekaligus kan.
So, sekarang nie kita buat senarai keperluan dan survey harga dahulu.
memang sangat teruja tengok barang baby comel-comel, geram sangat tapi sabar (tahan nafsu).

Saya listkan ikut kategori ye,

A) Pakaian baby

Baju newborn lengan panjang dan pendek 
Rompers
Mittens dan booties
Baju sejuk (jumpsuit) 
Topi 
Tuala mandi 
Pampers newborn
Kain lampin (boleh jadikan kain bedung juga) 
Barut baby
Blanket
Bib (alas sewaktu menyusu)
Detergent pakaian baby


B) Barang penjagaan baby/ mandian

Barang mandian (nak jimat beli 2in1, untuk bodywash dan shampoo)
Baby oil 
Krim tropika (untuk kembung perut keluaran bumiputera)
Nappy rash cream Shaklee (baby pakai lampin kadang-kadang melecet)
Cotton ball (untuk cuci tali pusat)
cotton bud
Nail clipper (khas untuk baby)
Besen mandi 


C) Keperluan tidur baby

Tilam baby (Awal-awal mak dah belikan..hehe)
Bantal baby 
Kelambu (Pakai yang sedia ada)
Baby cot*
Berkenan dengan baby cot IKEA nie RM 179,
Dalam perancangan nak beli bila usia baby 3 bulan keatas maybe atau lebih awal dari tu.



D) Feeding/menyusu

Nursing cover (Guna bila keluar jenjalan or dirumah orang)
Breast pump lacte 
Botol susu tommee tippee (sebab comel)
Nipple cream
Nursing bra
Nursing pad (disposal dan washable)
Milk booster (Dijual dalam bentuk biskut dan coklat, yummyy)
Berus pembersih botol
Drying rack (untuk keringkan botol)
Pencuci botol 


E)Travel/ jalan-jalan

Carseat* (sangat penting)
Baby carrier*
Stroller*
(Semua barang nie tunggu selepas bersalin, ada duit lebih baru beli)


Berkenan dengan Babyzen yoyo sebab boleh dilipat dan ringan,
Senang kalau travel naik flight, jadikan hand luggage sahaja.
Tapi harga hurmmm..kena cari ala-ala babyzen yoyo tapi yang lebih murah.

Survey punya survey terjumpa dua jenis stroller ala-ala babyzen yoyo, jenama Aldo Compatto (made in  Malaysia) harga RM 500 keatas dan Baby Throne (Made in China) harga RM 399 keatas.
So, buatlah pilihan yang bijak, funtion yang sama, jenama je berbeza.
Tapi nak dibandingkan kualiti tak boleh lawan original punya. ( Yang ori kompem tak beli dah..hehe)

Ohh, paling saya excited bila tengok diapers bag comel-comel,
memang dari dulu peminat tegar beg, suka mengumpul beg..haha
Tapi jangan over excited, kita tak tahu masa hadapan lagi, Mintak-mintak dijauhkan daripada perkara-perkara buruk Ya Allah.Permudahkan segala urusanku di dunia dan akhirat kelak.


F) Keperluan berpantang

Set berpantang (Shaklee or nona roguy)
Sweater
kain batik
Stoking
Maternity pad
Bengkung
Tukang Urut kampung (siap bertungku)
Air zam-zam

Banyak kan keperluan baby, kena teruskan menabung sehingga lepas bersalin nampaknya..hehe
selalunya anak pertama memang banyak keperluan yang kita kena sediakan, bila masuk anak kedua ketiga dan seterusnya juz beli barang-barang basic sahaja.

Semoga Allah S.W.T permudahkan,
laillahailla anta subhanaka inni kuntu minadzolimin


(19 weeks left)

2 ulasan:

ameris berkata...

alhamdulillah rezeki...

eykin murnie berkata...

Alhamdulillah kak :)