Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Selasa, 5 Januari 2016

Tips kahwin BAJET (Jimat belanja)


Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah awal bulan depan genaplah 2 tahun usia perkahwinan kami.
Masih lagi muda dalam alam perkahwinan.
Nak kasi tips rumah tangga macam tak layak pulak, anak pon baru otw.
So, untuk entry kali nie nak bagi tips untuk berjimat buat bakal-bakal pengantin 2016,
Memandangkan ekonomi sekarang seperti dilamun ombak, kita kena banyak belajar berjimat.
Ini sekadar rujukan, bagi yang tak bersetuju dengan langkah-langkah berjimat  ini tak mengapa sebab setiap orang mempunyai cara masing-masing.
Ambil yang baik-baik sahaja, yang tak baik tu buang jauh-jauh..hehe

1. Mintak sponsor daripada saudara mara terdekat.

Ayat la sikit pokcik mokcik kita mintak sponsor mana tau ada rezeki diorang bermurah hati nak sponsor. Jangan awak mintak sponsor kereta kahwin sebuah memang tak dapat lah jawabnya.
Alhamdulillah, ayah n mak sedara saya sangat baik hati, ada yang sponsor kek, lauk kahwin, goodies, duit, pastu siap kasi hadiah kahwin besar-besar lagi..hehe terima kasih semua.
Lagi satu sponsor tenaga kerja paling penting..diorang mmg superb dan rajin.


2.Pilih tempat yang sesuai dengan budget.

Apa yang saya maksudkan di sini adalah, kalau nak lagi jimat bolelah buat majlis di rumah masing-masing tetapi bila dah ada peluang depan mata, why not kita grab peluang yang ada.
Ayah bekerja sebagai pensyarah di IPTB. Bagi staff  IPTB boleh guna dewan serbaguna secara percuma juz bayar bil api air sahaja, tak sampai RM 100 pon untuk sehari penggunaan.
Lagipon banyak pro berbanding con adakan majlis di dewan nie, contohnya, rumah tak sepah, dewan kedudukan lebih teratur dan sistematik. tandas mudah dicari, siap ekon lagi, mudah tetamu parking dan mencari lokasi majlis, tak perlu sewa canopy dan kerusi sebab dewan dah lengkap dengan kemudahan (meja makan kena sediakan sendiri ye).
Kemudian, gunakan peralatan masjid seperti meja makan, guna pakai barang masjid kampung,
Di kampung masing-masing mesti ada punya masjid sediakan alatan untuk majlis.
Lainlah kalau jenis tak bercampur orang sampai tak pernah pergi masjid kann.



3.Rewang dan makanan pengantin.

Untuk majlis kahwin saya, ktorang tak amik mana-mana katering, juz guna khidmat tukang masak kampung, so bila takde katering maknanya takdalah hiasan meja cantik-cantik.
Takpe ktorang masih ada cara untuk cantikkan majlis dengan jimat berbelanja.
Menggunakan kaedah rewang sangat jimat, makanan yang disediakan hasil titik peluh penduduk kampung sangatlah sedap dan tidak berkira untuk lebihkan bahan.
Bagi makanan pengantin pulak, makan je makanan yang tetamu makan cuma hidangkan dalam bekas yang 'proper' supaya nampak lah perbezaan, padahal apa yang tetamu makan itulah yang ktorang makan..hias lah sikit-sikit supaya nampak sedap..hehe




4.Guna semula barang yang sedia ada.

Sebagai seorang anak seni (betul ke ayat nie), kita kena gunakan kreativiti yang sedia ada..hehe
Contohnya, semasa tunang mak ada jahitkan sarung kerusi dan meja, untuk majlis perkahwinan saya, ktorang tak amik katering, so guna pakai semula sarung kerusi dan meja semasa tunang tempoh hari.

Majlis pertunangan

Majlis perkahwinan

Kemudian, saya gunakan semula pelamin tunang untuk jadikan photobooth semasa majlis kahwin di dewan. 
Papan advertisement pinjam yang dewan punya.
Pelamin tunang nie kos penghasilan under RM 50, pakai je kertas yang berlambak dekat rumah.
Tapi perlukan kerajinan untuk melipat kertas, pagi petang siang malam melipat.
Al-maklumlah anak perempuan sorang, adik lelaki mana mau tolong kerja gini.

Pelamin tunang

Tadaa...dah jadi photobooth kahwin.
Kain putih adalah langsir tingkap rumah..keh3



5.D.I.Y hantaran, guestbook, doorgift, dan hand bouquet (akad nikah)

Alaaa, benda mudah sangat, takkan lah zaman sekolah langsung tak belajar seni, setakat mengunting dan menampal semua orang boleh buatlah. Bukan apa, dengan cara diy lebih jimat dan memuaskan hati. Bayangkan suami tengok dan puji ' Pandainya isteri abang, dah la cantik, kreatif pulak tu' ini contoh ye, suami saya tak pernah puji macam nie..sob..sob..sob

Bayangkan kalau tempah, mau satu hantaran dicaj RM 25-35, kalau 7x RM25=RM 175, modal tak sampai pon RM 175.

Guestbook under RM 50, bayangkan tempah harga RM 100 keatas.
Guna semula kain satin balut hantaran, tambah lebihan kain shawls tunang jadikan bunga.
Semuanya pakai barang terpakai.

Doorgift pon kalau bole buatlah sendiri, pergi cari bahan dan masukkan dalam bekas.
Orang sekarang semuanya nak tempah, senang katanya..pastu over bajet.
Yelah, kita bayar barang ditempah plus kos upah dan kos penghantaran..memanglah mahal kan.
Panggil je jiran tetangga datang rumah sambil-sambil siapkan doorgift boleh eratkan hubungan semasa jiran..kan bagus.



Untuk kanak-kanak ktorg kasi biscuit waffle dan sagon kelapa (maktok buatkan)

DIY hand bouquet serendah RM 15 untuk akad nikah.

Masuk gambar kompem cantik.



6.Kek kahwin.

Untuk kek kahwin saya order kek coklat kosong dan hiasan fondant atas kek saya hias sendiri.
Duduk dapur seharian gentel-gentel bunga fondant..hehe
Guna kepakaran yang ada walaupon tak pakar langsung, boleh la daripada takda.

kek topper print atas kertas je..keh3



7.Make-up sendiri (akad nikah/ photoshoot)

Makeup keluar dengan pakwe boleh, takkan makeup simple untuk akad nikah tak boleh kan. Bukan apa, kos makeup sekarang RM 200 keatas..mahaiii oiiiii.
Sebelum kahwin ada juga terfikir nak upah MUA makeupkan, yelah orang cakap kalau makeup sendiri tak nampak seri, tambahan pula mestilah kita nak muka nampak cantik dan berseri-seri di hari paling bermakna dalam hidup.Then, contact MUA tanya harga, untuk satu sesi RM 250, pengsan.
Sebab nak makeup untuk akad nikah, majlis di dewan dan post wedding photoshoot.
Total RM 750..tak mampu eden. Saya nekad untuk makeup sendiri untuk akad nikah dan post wedding photoshoot, lantak lah cantik ke tak yang pasti jimat duit..tak elok membazir.
Makeup majlis di dewan je MUA makeupkan..huhu
Jimat RM 500.00 hoiiii

Akad nikah makeup sendiri

Post wedding photoshoot makeup sendiri.

Majlis di dewan MUA makeupkan, suka sangat.



8.Pilih hand bouquet dan kasut yang ngam semua baju.

Saya sewa 3 helai baju untuk majlis akad nikah/photoshoot (baju sama), majlis dewan dan majlis bertandang. Takkan sehelai baju sepasang kasut dan hand bouquet berbeza.Rasa rugi pulak sebab bukan murah.  Jadi, saya order hand bouquet manik berwarna white, light silver n dark silver berharga RM 130. Bayangkan kalau fresh flower untuk 2 majlis yang jarak seminggu mesti sediakan 2 pcs. Harga tau-tau jelah. Kasut pulak saya beli warna white ada bling-bling silver berharga RM 92.
Boleh match kesemua baju ..hoyehhh




Post wedding photoshoot

Majlis sebelah perempuan

Majlis bertandang



9. Pilih pakej kahwin yang jimat

Pakej perkahwinan ktorg daripada AtuZ wedding, boleh dikatakan semuanya ambil disitu termasuk barang goodies,barang hantaran, semuanya beli di AtuZ jadikan satu resit dan bayar sekaligus.
Lebih murah sebab kitorg amik banyak, kebetulan ayah kenal dengan tauke, selalu berurusan jual beli dengan tauke lagilah mudah. Dapat freegift bermacam-macam.

Pakej AtuZ: Pelamin dewan, meja makan beradab, laluan karpet merah x2, pintu gerbang, hiasan berlampu sepanjang laluan karpet merah x10, meja kek, baju 3 pasang (iktukan sepasang sewa RM 650-800), F.O.C baucer RM 20, hiasan kereta, bunting x2 dan bunga telur (100pcs).
Ikutkan pakej nie RM 4k termasuk photographer dan makeup tapi saya tolak kedua-dua nie atas sebab dah biasa dengan photographer merangkap kawan abang dan makeup pulak lelaki makeupkan, seboleh-bolehnya taknak lah.So,tolak dua benda tambah pembelian jar kaca 3000pcs dan barang-barang hantaran plus sewa baju tambahan semuanya RM4k++
Bagi saya sangat murah dan berbaloi-baloi.

Pelamin dewan

Pintu gerbang, hiasan laluan berlampu dan karpet merah.



Meja makan beradab.

Hiasan kereta.

Bunga telur.



10.Photographer (kawan abang)

Photographer ktorang adalah kawan kepada abang saya, gambar memang cantik dan berkualiti yang pasti dapat harga murah dan berbaloi-baloi tau.
Kalo tengok hasilnya memang mantop mybe sebab jenis lens yang diorg gunakan kot.
Tak perlu nak edit lebih-lebih sebab gambar raw dah cukup cantik n berkualiti...suka..suka..suka.
Tengok lah gambar majlis dan post wedding ktorg cantik kan..sila jeless..hehe
Part nie paling jimat, harga berbaloi-baloi.





11.Kad kahwin,bunting dan button badge.

Bab kad kahwin dan bunting nie memang jimat sebab abang ipar bukak kedai printing,
memang dapat harga special adik-beradik. Memang rezeki bila kita kenal dengan ramai orang.
Lagi banyak kenalan lagi mudah urusan kita sebenarnya. Sebab tu kita digalakkan bersosial untuk menambah kenalan. Design kad kawen, bunting dan button badge saya design dan cari contoh, membe UiTM (aen) tolong tiru semula design dalam adobe.Terima kasih aen.
Kad kawen buat sejenis je tak payah VIP kad sebab nanti diorang campak jugak dalam tong sampah.

kad kawin, semuanya sama takda VIP kad.

Button badge

Bunting



12.Mas kahwin dan duit hantaran.

Tujuan kahwin bukan untuk menilai hantaran siapa paling tinggi, niat kita adalah untuk membina masjid, Duit hantaran selalu diminta oleh pihak perempuan untuk kos pembelanjaan majlis.Sebab tu sampai 10k 20k 30k mintak, sebab nak adakan majlis grand.
Saya berkahwin, suami hanya memberi mas kahwin sahaja sebanyak RM 2k,
Sebab ktorg tak mintak duit hantaran. Sekadar mas kawen 2k, seutas rantai tangan (suami yang nak kasi) dan sebentuk cincin (untuk lelaki)..selesai, mudah kan,
Tak perlu pihak lelaki pening kepala nak sediakan duit hantaran.
Bagi menutup mulut orang disebabkan saya kahwin muda, ktorg sediakan cek bertulis RM 11k supaya orang tak mengata bukan-bukan. Tau-tau jelah makcik-makcik kampung macam mana, bagi hantaran sikit kecoh, hantaran banyak pon kecoh, tak bagi langsung lagi lah kecoh.
So, jalan mudah buat-buat ada je padahal takda..keh3
Disebabkan masih belum bekerja dan baru sangat tamat belajar,
Segala kos pembelanjaan perkahwinan ditanggung oleh mak ayah sebab tu kena jimat.
Semua benda kalau boleh nak buat sendiri supaya dapat ringakan pembelanjaan mak ayah.
Alhamdulillah perkahwinan ktorang walaupon sederhana still nampak mewah.
Berbelanjalah ikut kemampuan yang pasti jangan berhutang.

Keluarga baru :)


1 ulasan:

Anjung Serai berkata...

Assalamualaikum..

~~KAMBING GOLEK HANYA RM1000 SAHAJA~~

PAKEJ PREMIUM ANJUNG SERAI
DEWAN 1000PAX - RM 19.80

MENU UTAMA
Nasi Beriani / Nasi Arab (BERAS PUSA)
Daging Dendeng ASC / Daging Rendang Serai
Ayam Masak Merah / Ayam Palembang
Sambal Sotong Kering
Masak Lemak Nenas Ikan Masin
Dalca Sayur
Acar Buah
Ulaman & Sambal Belacan
Ikan Masin Goreng
Buah Tembikai Merah / Oren Sunkist
Air Kordial Oren Sunquick
Air Minuman

TIT BITS CORNER - 400pax
Air Teh Tarik, Cendol (Siap Bancuh)
Bubur (Kacang Hijau / Pulut Hitam)
Kuih Manis / Kuih Pedas

HIDANGAN ISTIMEWA MAKAN BERADAP
Siakap Sweet Sour, Ayam Golek Madu
Butter Prawn, Puding Karamel
Buah-Buahan, Jus Buah, Air Minuman

PELENGKAP MAJLIS
1 Set Meja Makan Beradap Beserta Dekorasi
1 Pasang Kerusi Pengantin
8 Unit Kerusi Banquet Bersarung & Riben
4 Set Dome VIP Beserta Peralatan
30 Unit Meja Bulat Beserta Alas & Runner
300 Unit Kerusi Plastik (Sarung & Riben)
Centre Peace Setiap Meja Tetamu
2 Buffet Station Beserta Dekorasi
Peralatan Buffet Golden Bell
1 Unit Meja Hadiah
1 Unit Meja Door Gift
1 Unit Meja Tit Bits
PA System & Deejay
Kompang
12 Orang Pramusaji
1 Orang Ketua Pramusaji

KELENGKAPAN PELAMIN / BUSANA
Pelamin Dewan, Kerusi Pengantin,
Bekas Merenjis,, Walk Way 6 Unit,
Pintu Gerbang, Karpet Merah 80 Kaki,
Sepasang Persalinan Sanding L&P,
Bantal Nikah, Mekap, Hand Bouquet.

KEK PENGANTIN
Kek Fondant / Fresh Cream - 3 Tingkat
Meja Kek Beserta Dekorasi

PHOTOGRAPHY (NIKAH & SANDING)
1 Sesi Outdoor, Softcopy Thumbdrive,
1x Crystal Album 8" x 24"
1x Photo Frame 16" x 24"
1x Photo Frame 8" x 12"

TERDAPAT PROMOSI LAIN YANG MENUNGGU****

HUBUNGI SAYA:
IzA 0124110390 (WhatsApp)