Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Rabu, 17 Februari 2016

Masakan: Hobi memasak



Assalamualaikum w.b.t
Al-maklumlah jadi suri rumah nie cepat nau bosan, nak tengok tv pon cite tak best nak layan,
Update blog lah jawapannya, seminggu dua kali nampaknya.
Sebelum nie punya susah nak update sampai 6 bulan sekali baru update,
sementara ada peluang dan masa untuk update, gunakanlah sebaik-baiknya.
Pasnie entah bila pulak nak rajin macam nie,

So,entry kali nie nak cerita sikitlah tentang hobi memasak yang tak dapat dibendung plus selepas kawen nie tanggungjawab sediakan makan minum suami,
maka bertambah-tambahlah skill memasak sampai buntu idea untuk memasak ..setiap hari pening fikir nak masak apa.

Enrty kali nie biar gambar berbicara:
Masakan sepanjang bergelar seorang isteri..cewahhhhh
Antara gambar masakan yang sempat snap..sebenarnya ada 3 dozen lagi..keh3
( ye ye ooo je kau murni)

1. Laksa kedah (fav sepanjang zaman) / 2. Kek coklat karamel kukus / 3. Butter prawn w egg floss
4. Siakap stim dan siakap 3 rasa (memang suka siang siakap ala-ala terbang)

1. Mee goreng basah / 2. Ayam goreng ala KFC/ 3. Spaghetti bolognese / 4. Makaroni bakar 
5. Nasi Arab / 6. Bihun goreng.

1. Ikan masak sambal, Kangkung goreng, sambal penyet/ 2. Ikan bakar protugis/ 3. Asam laksa
 4. Kari ikan/ 5. Kerabu kaki ayam/ 6. Lamb tortilla wrap

1. Blueberry muffins, sambal sardine, masak lemak pucuk keledek/ 2. Sambal tumis udang petai, ikan goreng, bendi rebus/ 3. Ayam masak berlada, kangkung belacan/ 4. Telur bersarang sweet sour, kobis goreng/ 5. Ayam masak sambal bali, buncis goreng telur/ 6. Ikan bakar, air asam utara, ulam timun.


1. Homemade burger daging dan roti / 2. Roti hotdog kosong / 3. Roti hotdog n mix vege 
4. Roti sarang lebah / 5. Puding roti butterscotch 
 6. Hummingbird cake w cream cheese,pecan n walnut. 


1. Banoffee pie / 2. Classic pavlova (my signature dessert) / 3. Pancake gebu / 4. Macaroon
5. Brownies kedut / 6. Epal coklat (tempahan hantaran)
( Waktu tengah rajin amik tempahan dessert modern, tetapi sekarang dah malas..hehe)

1. Kuih keria sira gula melaka / 2. Mango n vanilla sponge cake (tempahan) / 3. Donut gebu gebas
4. Kuih keria sira gula melaka / 5. Pisang goreng cheese / 6. Kek coklat kukus.

Dalam sedar tak sedar dah banyak sebenarnya masakan yang saya masak, kebanyakkan resepi saya google dari internet, semuanya mudah, resepi dihujung jari cuma rajin dan kurang rajin je mencari.

Antara dessert modern yang saya cuba selain dari gambar diatas adalah mango cheesecake, fruit tart, cheesetart, cheesecake, puding karamel,puding trifle, creampuff, congo bars, churros, eclairs, durian crepe, pelbagai jenis cookies, pelbagai jenis cake dan macam-macam lagi.Biasalah perempuan sukakan kemanisan..hehe

Saya sangat sangat suka memasak dessert modern, pantang dengar resepi baru mesti nak cuba.
Kadang-kadang tu sampai 4-5 kali mencuba baru menjadi, tapi saya tetap usaha cari resepi yang terbaik dan olah sendiri resepi supaya menjadi, bertapa gigihnya nak dapatkan perfect dessert.
Bila dah dapat apa yang saya inginkan, bertapa puasnya rasa.. berbaloi usaha walaupon sekadar buat makan sendiri..saya suka sediakan makanan yang terbaik untuk family, bukan sekadar memasak ala kadar dan cincai mincai.

Masakan kuih tradisional saya kurang mahir, saya hanya buat apa yang saya suka makan macam kuih keria, donut, sagu gula melaka, buah melaka, kuih getas, kuih butir nangka, kuih cara, apam balik, kek gula hangus, popiah goreng..itu jelah yang saya cuba.
Lepas nie nak try buat kuih seri muka, fav sepanjang zaman..tau beli je dan makan, belajar taknak.

Masakan harian dan lauk pauk pon kurang pandai tapi bolelah masak untuk family makan, sedap tak sedap tolak tepi, buat masa sekarang nie takda yang complain tak sedap lagi, kurang masin n terlebih masin tu lain kiralah..hehe...First time masak nasi tomato selepas kawen terus jadi makanan fav mak mertua..nasib baik menjadi dan sedap, nasi ayam pon sama, diorang cakap boleh niaga, pon first time jugak memasak selepas kawen.

Sebelum bergelar isteri memang tak masuk dapur pon tolong mak masak, masuk dapur kalo mood memasak dessert datang atau sediakan makanan untuk raya. Masakan harian memang tak amik port langsung, serah 100% pada mak yang memasak, mak pon takdelah bising ke apa tak belajar masak, mak bising kalo ada pinggan mangkuk dalam sink yang tak basuh..mak memang cerewet bab kebersihan dapur dan peti sejuk.Sebenarnya dengan bebelan mak tulah mengajar saya tentang kebersihan dan kekemasan.

Bole dikatakan memang tak belajar masak, mak pon tak ajar, setakat tunjuk gitu-gitu je, itupon sebab tanya. Pandai siang ikan pon selepas kawen (cerita benar) itu pon sebab usha adik ipar siang ikan, Curi-curi pandang dan praktis.Semasa zaman belajar main hentam je siang asalkan insang dan perut ikan dibuang..keh3, kalo siang ayam, udang, ketam, seafood pandailah sebab tengok mak buat tapi tak tolong pon. Bab kupas buah pon belajar daripada ayah, selalu nak makan buah ayah kupas..tapi tak pernah praktis pon..haha sangat teruk kan. Macam nie kot jadi anak perempuan sorang.

Walaupon zaman remaja tak kerap masuk dapur tapi minat untuk memasak ada, suka sangat tengok rancangan masakan, Tengok maktok n mak memasak, maktok pandai masak dan berniaga bermacam-macam makanan terutama musim perayaan berkilo-kilo orang order ketupat palas, dodol dan halwa maskat..memang sedap..Selain musim perayaan, maktok ada buat karipap dan roti canai frozen..pon sedapppp...terliur pulak. Rasanya mewarisi bakat kot..bakat memasak amik dari mak, bakat seni amik dari ayah..hehe. Ohh lagi satu, saya banyak belajar memasak melalui pemerhatian dan experiment.

Sejak berkahwin dan berhijrah ke Kuantan, Pahang, saya dah banyak belajar masakan pantai timur dan of coz masakan pahang. Suami yang dah lama duduk pahang tapi tak makan patin tempoyak, lepas kawen terus makan n suka..berkat air tangan isteri kot masak patin tempoyak kena dengan selera tekak suami. Selain tu, sambal hitam, sambal bilis tempoyak saya cuba buat dan menjadi.Alhamdulillah.

Rasanya dah banyak kot membebel dalam entry kali nie, saya takda niat nak membangga diri sekadar perkongsian bersama, semua orang ada bakat dan minat masing-masing kannn.
Ok pasnie nak kongsi semua resepi yang saya ada, semoga bermanfaat untuk saya dan juga anda.


1 ulasan:

Streaming Film HD berkata...

wwwwawwwww banyaknye makanan lezatttt