Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Sabtu, 20 Februari 2016

Masakan: Roti gebu


Assalamualaikum w.b.t

Perkongsian kali nie adalah cara-cara menghasilkan roti yang gebu gebas ala-ala kapas,
Doh roti nie adalah doh basic, boleh jadikan pelbagai jenis roti dengan menggunakan resepi nie.
Boleh hasilkan roti manis, roti sarang lebah, roti kacang merah, roti chicken floss, roti hotdog dan pelbagai lagi.

Tips: kena sukat bahan menggunakan penimbang digital.
Uli doh menggunakan bread maker (pakai tangan kurang elastic)

Bahan-bahan:

240 gm tepung high protein
60 gm tepung gandum
63 gm gula halus
7gm yis kering 
25 gm susu tepung
5gm softpan atau bread improver
5gm garam
*(Ayak kesemua bahan)

1 biji telur
15gm shortening
15gm planta
150ml cecair ( 50ml air, 50ml susu segar, 50ml ais batu)

Cara-cara:
1- Masukkan kesemua bahan dalam bread maker dan uli sehingga doh elastic.
2- Selepas uli, bentukkan doh, kena guna minyak sebab doh sangat lembik supaya tidak melekat.
3- Rehatkan doh selama 3 jam dan biarkan kembang sebelum dibakar selama 20 minit, suhu 160-170 darjah.

Contoh roti sarang lebah:

Sebelum bakar, tabur almond flakes, bijan hitam dan pumpkin seed

Selepas bakar curah sos butterscotch...nyummm

Sedap dan gebusss

Resepi sos butterscotch: 

40g butter
1/2 cup whipping cream
1/2 cup gula perang
secubit garam dan esen vanilla

*(masak atas api sihingga likat)


Contoh roti hotdog, menggunakan doh yang sama:

Sebelum dibakar

Selepas dibakar, hilang satu masuk perut.

Contoh penggunaan gliss pada roti:

Telur kuning menyerlahkan lagi warna roti kan.


Selamat mencuba


1 ulasan:

Watch movie Bluray berkata...

wah cepat sekali udah hilang 1 je