Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Rabu, 2 Mac 2016

Pregnancy journey: Shopping barang baby Part 1



Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah Ya Allah, kandungan sudah masuk 26w 6d ( 6 bulan ++)
Membesar dengan sihat ye anak ibu, ibu dan ayah  sayang awak tau.
Lagi seminggu cukup 7 bulan,  ibu dan ayah nak buat 4D scan, nak pastikan betul-betul jantina awak, tak sabarnya.
Tinggal lagi 13 minggu sebelum bergelar ibu, pasti hari-hariku berwarna-warni dan semakin busy.
InsyaAllah, due date awal puasa, tak puasa sebulan lah nampaknya..huhuhu

Persediaan untuk barang baby telah dibeli sedikit demi sedikit,
disebabkan i cannot tahan tengok barang baby comel-comel, saya pon telah membeli seawal kandungan 5 bulan lebih
 ( nak buat macam mana tak tahan melawan nafsu)
Tapi, bole pulak saya beli barang tah pape, yang menjadi keutamaan tak beli lagi..tehee

Buat masa sekarang nie dah 3x saya shopping barang baby, dapat je gaji terus keluar g kedai baby, tak pon online seharian, beli melalui laman web luar. Nak tunggu suami bonus lambat lagi. So suami, sediakan duit yang mengcukupi untuk shopping barang baby di IKEA pulak ye..hehe

Ini batch pertama yang saya beli:

Boleh lah nak lepas gian,
 saya beli set mandian pigeon sakura ( travel set je, sebab baby bukan nak pakai banyak sabun), 
kelebihan jenama pigeon bebas paraben n coloring, sesuai untuk baby kulit sensitif.
1pcs towel pureen
 3pcs barut bertali pureen
 2set baju lengan pendek fiffy
2pcs baju lengan pendek
 4set mittens n booties (fiffy, pureen, pigeon)
3pcs stoking pureen

Ikutkan, barang-barang nie tak cukup lagi, kena tambah slow-slow. Kesemua barang nie dibeli di kedai barangan baby Manjaku.
( Harga lagi murah jika dibandingkan dengan supermarket)

Batch kedua nie shopping on9 tak hengat dunia:

Ohhhh diapers bag, sangat berpuas hati dengan diapers bag nie, dalam yang luas, banyak poket senang nak selit barang, tebal, kalis air, ringan, zip pon sedap,zip sebelah kiri khas untuk tisu basah, sebelah kanan untuk botol susu...rasa nak beli banyak-banyak pastu jual...keh3 
(Paling penting harga pon murah tauu)

Baju-baju dah bercampur, barangan on9,
 2 set seluar panjang n topi ( sengaja beli saiz besar supaya tahan lama)
2pcs jumpsuit yang comel untuk tidur malam (histeria tengok jumpsuit comel-comel rasa nak gigit je)
1pcs wondersuit (lengan baju dan seluar bole jadikan stoking)
2pcs bib (ponnn sangattttt comelllllllllllll)

Part paling histeria adalah lampin babyyyy, Ya Allah memang tak tahan tengok lampin bercorak nie dalam bahasa lebih proper 'muslin swaddle'..Kalo beli di Insta mau sehelai berharga RM 50 keatas.
Ohh, saya memang tengah gilakan corak fox (musang ye kawan-kawan bukan anjing).
Muslin swaddle nie bersaiz besar, tak silap saya 90x90cm (black n white) 120x120cm (fox)
Kegunaan kain nie bukan nak balut montot baby tapi jadikan kain alas, selimut, lap muntah susu, bedung baby, towel mandi dll. Rasanya nak tambah lagi 2pcs, ke dah cukup ada 4pcs???

Gerammmmmm, kenapa comel sangat nie, tambahan shopping 0n9.
1pcs Bakul baju kotor (nordic style)
1pcs Pine tree paper bag ( duduk dalam plastik lagi)
1pcs Bantal awan (sekadar hiasan baby cot nanti)
1pcs Baby blanket (bentuk musang)
4pair stoking corak musang (memang tak tahan sebab comel)

Contoh pemakaian stoking musang:

Comelkan, rasa nak gigit je betis tu. Lagi 2pair corak kaki musang tak jumpa gambar.

Batch ketiga shopping sikit-sikit je..hehe:

2set baju n seluar lengan panjang
(Putih fiffy dan corak hitam putih pureen)
2pcs romper (nak beli romper murah dan comel, bole beli di Pasaraya Giant, sekarang tengah promosi RM 7.99 harga asal RM 9.99 sehelai)

Shopping on9 lagi dan lagi
1pcs changing mat (Yang nie tak beli on9)
1pcs wondersuit (lengan baju dan seluar bole jadikan stoking)
1pcs newborn hat
1pcs bantal tidur yang super duper comell

Ikutkan hati semalam maunya beli 5pcs romper sekaligus tapi sebab g beli barang dapur pakai duit suami segan pulak nak mintak lebih-lebih, lepas nie kita g shopping romper banyak-banyak ye sayang, tunggu ibu dapat gaji..hehe tak sabarrr

Rasa macam nak open order untuk barang-barang diatas nie, tapi pre-order lah, sesiapa yang nak baru saya belikan, maybe project selepas bersalin nak bukak acc intashop (jualan barangan baby nordic style yang unique dan berkualiti) nantikannn

Saya dalam perancangan nak menghias bilik menggunakan warna-warna monochrome,
Dan sudah semestinya bilik tidur utama berkongsi dengan nursery baby,
Nordic style menjadi pilihan sebab penggunaan warna unisex, lelaki bole, perempuan pon boleh.
Habislah anak ibu nanti jadi model flatlay ibu..hehe (bersabarlah wahai anak)

Barangan nursery baby hold dulu, lepas bersalin baru mula mendeco.

Senarai barang yang belum dibeli (senang tulis dalam blog sebagai rujukan):

(Barang baby)
Romper newborn (sebab beli baju newborn tak banyak)
Mittens n bootties (tambah lagi 2set)
Barut baby (tambah lagi 5pcs)
Towel (tambah lagi 2pcs)
Detergent pakaian baby
Wet tissue
Newborn pampers
Nappy cream
Krim herba tropika
Cotton ball/ cotton bud
Baby oil
Besen mandi
Botol susu tommee tippee (2pcs)
Pencuci botol
Berus cuci botol

(Barang ibu)
Set berpantang shaklee
Pam susu lacte (beli lepas bersalin lah)
Nipple cream
Nursing pad
Nursing bra
Maternity pad
*macam nak beli nursing pillow (huhu, ada bajet lebih baru beli)

Boleh nampak kan, barangan yang teramat penting pon tak beli lagi dah sibuk g beli barang tah pape,
asal comel je beli..sebelum kandungan 8 bulan kena settlekan barang-barang yang penting terlebih dahulu. Doakan semoga baby sihat, sempurna fizikal dan mental, ibu pon mudah bersalin nanti.aminn