Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Ahad, 27 Mac 2016

Pregnancy journey: Shopping barang baby Part 2



 Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah dengan izin Allah S.W.T kandungan sudah pon berada di trimester ketiga..aminn
Tinggal 10minggu je lagi, nebesnyaaa.
Semasa usia kandungan 28w 5d ktorg g buat 4D scan untuk tengok perkembangan baby dan jantina, tapi baby taknak tunjuk..huhu
malu-malu pulak dia.
Tunjuk muka pon sikit je, nak tengok celah kangkang bukan main aktif lagi macam tengah bersilat, tak dapatlah nak pastikan jantina baby. Saja nak surprisekan ibu dan ayah kan.
Alhamdulillah rezeki baby, kebetulan bulan nie Klinik Azzahra tengah adakan promosi sempena pembukaan cawangan baru, untuk 4D scan hanya RM 40, murah kan, siap dapat CD lagi.

Doc nie peramah dan comel, sy pulak diam seribu bahasa sebab nebes,,,hehe

Tengok tu, tunjuk muka sikit je, hidung awak macam ayah lah (hidung penyet)...keh3

Daripada ciri-ciri yang ada pada ibu, ibu syak awak boboy lah, sebab muka ibu banyak sangat jerawat plus sekarang nie hidung ibu asyik merah je dan kembang semangkuk..huduh benorr.
Perut ibu pulak kecik tapi tajam, ramai orang cakap daripada bentuk perut ibu awak boboy.
Doc di klinik kerajaan dah scan waktu tu 23weeks, doc cakap awak boboy, ibu pon nampak,
Tapi tak tau lah, kuasa Allah, lahir-lahir nanti gugurl ke..tapi ibu dah beli banyak baju boy, macam mana?? keh3
Buat masa sekarang nie tiap kali g scan dah 2 orang doc cakap benda yang sama, baby awak hyper active, please syg nanti keluar behave ye, takmo hyper active, ibu tak larat kejar nanti.

Awak membesar dengan sihat, last scan 28w berat awak dah 1. 2kg, tapi berat ibu dah 57kg (12kg naik dengan jayanya) ibu ke awak yang makan banyak nie. Tapi kan syg ibu risau sangat-sangat sebab ibu disahkan pembawa bakteria (GBS +).
Bakteria nie tak membahayakan ibu tapi membahayakan awak nanti, tapi bila doc dah sahkan ibu ada, lega sikit sebab diaorg dapat monitor kita dua..semoga anak ibu dapat bertahan sehingga 9 bulan tau dan selamat dilahirkan..kita sama-sama kuat tau syg, jangan cepat mengalah. Doc nasihatkan ibu supaya amalkan supplement garlic oil  atau lebihkan bawang putih dalam masakan. Harap-harap dengan cara nie dapat hapuskan bakteria jahat yang serang ibu.

Nasihat kepada bakal-bakal ibu, anda digalakkan membuat vaginal swab test (sample keputihan diambil menggunakan speculum /mulut itik dan kapas) dan dihantar ke makmal bagi mengenalpasti bakteria yang ada dalam vagina, tambahan bagi ibu yang ada masalah keputihan yang teruk macam saya. Selalu baca dalam blog, kebanyakkan cakap sakit bila masukkan speculum ke dalam vagina, realitinya "memang sakit", sampai menggeletar lutut eden, berair mata tahan sakit yop.
Padahal saya nie dikategorikan sebagai seorang yang lasak dan tahan sakit..tapi untuk kali nie tetiba lemah lutut.

Rezeki awak lagi syg, bulan nie 25-27march (Jumaat-Ahad) diadakan Today's baby expo di Zenith hotel, Kuantan. Ibu lah orang paling excited nak shopping barang-barang yang belom lengkap lagi.
Keterujaan melampau, sanggup pergi sorang-sorang first day sebab suami kerja, kononnya nak survey dulu sebab suami ajak g ahad, expo bukak pukul 10, pukul 11 dah sampai..keh3
Waktu nie orang tak ramai lagi, bole lagilah nampak barang daripada orang.
Dengar kata next day orang ramai gila sampai parking takde, tepi jalan semua penuh.
Biasalah tu hari sabtu kan.


Lastly, survey la sangat kan, kecundang jua akhirnya bila tengok baju, rompers, seluar,mittens, booties baby sangat sangat murah RM 5 /pcs.
Apa lagi, teruslah membelek-belek dan beli.
Semuanya jenama carter's, kain lembut dan sedap.

Hasil tangkapan first day baby expo:

Pampers drypers newborn RM 27 percuma 4pcs (beli 2pack RM 52 dapat freegift lagi)
Saya beli 1 pack je, sebab orang cakap baby cepat besar, nanti kena tukar ke saiz S.
Krim telon herba RM 35 (beli 3 RM 100) Tapi sy beli satu je sebab mahal..haha
Tissue basah disney 2pack besar RM 10 ( Murah kot sebab takde pengalaman..hehe)
Tissue basah disney kecil 2pack RM 4
Cotton bud disney 4pack RM 6
Barut baby RM 5/pcs (saya beli 6pcs)
Mittens,booties n topi RM 10/set (saya beli 2set)
Romper n seluar RM 5/pcs (saya beli romper 4pcs, seluar 2pcs)

Detergent pakaian (RM 21.90), nursing pad 4pcs (RM 10.90) kena tambah lagi nie,cotton ball (RM 5) n baby oil (RM 3.90) sy beli di kedai Manjaku sebab tak jumpa pulak dekat expo, atau ramai sangat orang sampai tak nampak barang..hehe

Ya Allah, suka sangat barut baby nie, kena sangat-sangat dengan taste saya,
Kononnya nak beli yang kosong sebab tak suka corak kartun warna-warni,
Sekali pergi tanya 2 booth, semuanya RM 10 untuk sehelai..corak or kosong sama je harga,
rasa macam mahal, jalan punya jalan jumpa satu booth nie jual RM 5/pcs,
 disebabkan tengah gilakan white n black, terus rembat 6pcs, saya prefer corak macam nie daripada kartun warna-warni.
Total barut baby semuanya 9pcs..sebelum nie dah beli 3pcs..cukup lah kan.

Dalam banyak-banyak barang, krim herba nie paling mahal RM 35/pcs, menangis tepi bucu.
Ikutkan orang dulu-dulu pakai minyak yuyi cap limau atau minyak telon untuk mengatasi masalah kembung perut baby, 
tapi ura-ura mengatakan tak halal. So, saya pon was-was nak beli, kebetulan krim herba tropika nie keluaran bumiputera dan dijamin 100% halal, pastu ada campuran minyak kelapa dara lagi..memang tertarik lah nak cuba.
Belilah satu, cukup kot untuk penggunaan 1-2 bulan.

Rezeki baby lagi, akak ipar ada kasi saya sterilizer Tommee Teppee for FREE..hehe
Akak ipar meniaga barangan Avent n Tommee Teppee (Original UK), ada botol susu, warmer, breastpump dan macam-macam lagi, harga sangat murah dari pasaran, bolelah usha Facebook: Special4youshop, nak COD boleh (bagi yang tinggal area Kuantan), nak beli online pon bole, harga termasuk postage pon still murah..jom..jom beli memang jimat.

Botol susu tommee tippee 5oz, beli daripada akak ipar.RM 25/pcs. Comel sangattt, geram lak rasa.

Nak tau tak, lepas je balik dari shopping barang baby memang malam tak bole tido. Kaki, pinggang, celah kangkang sakit sangat-sangat, perut pon rasa senak je..menyesal pulak g shopping sorang-sorang tapi bila tengok hasil belian terus tak menyesal, senyum sampai telinga sebab comellll.

Hari terakhir expo, saya pergi sekali lagi ajak suami, tujuan utama nak shopping rompers murah-murah, tapi dah tak banyak pilihan.
Hari pertama sempat lah rembat 4pcs romper dan 2pcs seluar. Hari terakhir beli 2pcs romper, 2pcs seluar dan 1pcs legging..murah..murah RM 5/pcs.
Inilah hasilnya apabila digabungkan..keh3

Macam tak percaya je harga 5 hinggit sebab nampak mahal.

Sebelum saya terlupa, terima kasih banyak-banyak abg E (abg kandung ye) atau Uncle E (panggilan anak buah nanti) sponsor ktorg duit shopping, semoga diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki berlipat ganda, cepat-cepat kawen, tak sabar nak ada akak ipar. Alhamdulillah rezeki baby lagi.
Semua barang saya beli pakai duit abg kasi, tak usik sikit pon duit gaji saya..hehe
Untung jadi anak perempuan sorang dalam family, semua orang sayang..ye dokkk

 Bulan lepas mak ada hantar gambar, diorang dah siapkan tempat tidur baby,
Masa pregnant 2 bulan lagi ayah dah g tempah baby cot kayu pallet, masa tu rasa serba salah sebab mak ayah terlampau excited nak sambut cucu sulung, dalam 3 bulan pertama saya bole dikatakan setiap hari spotting, memang tak berharap lebih, tapi Alhamdulillah baby ibu kuat.
Jom tengok katil yang wan n ummi sediakan untuk awak,

Comelkan, mak dan ayah cakap baby cot nie untuk rumah penang, so sesiapa ada anak nanti bolelah guna, turun-temurun, yang pasti baby ibu rasmi dulu..hehe
Yang lagi pasti, ibu nak rembat tilam kereta tu bawak balik kuantan sebab comel, harap wan dan ummi beli baru untuk next cucu..hahaha

Sebenarnya kan syg, ibu ada shopping online nursing bra, nursing cover, blanket n soft toy untuk awak, tapi barang belom sampai..bila dah sampai ibu kongsi dekat sini eh..huhu
(Barang sensitive saya tak kongsi lah..haha)
Ingatkan dah abs shopping barang baby, rupanya ada lagi...keh3 syndrome mak-mak sangat.

Wahhh dah lama tak selfie (26 weeks),
Muka saya banyak jerawat tapi keluar rumah pakai foundation dah tak nampak.
Hidung sokmo merah, berminyak dan kembang..hehe